Akkerbouw

Achtergrond

'Rente meest onzekere factor'

Boeren hebben een stevige vinger in de pap bij het enorme windmolenpark dat in de Noordoostpolder komt. Akkerbouwer Jan Bastiaanssen is via vereniging Windenergie Westermeerweg, met dertien boerenleden, betrokken bij een lijn van zeventien molens.

Hoeveel molens gaat u bouwen?
Wij bouwen 8 van de 38 molens die binnendijks gepland zijn. In onze lijn komen 17 molens, die dus niet allemaal van ons zelf zijn. We werken nauw samen met vereniging Noordermeerdijk, dat zijn ook boeren die molens bouwen. Samen maken we deel uit van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, goed voor 86 molens.”

Hoe groot worden ze?
”6 tot 7,5 megawatt; ashoogte 135 meter, diameter 127 meter. Dat zijn dan de grootste van Nederland. Ze produceren elk meer dan het verouderde park van 50 stuks dat er nu nog staat uit 1987. Dat wordt gesloopt.”

Er is verzet uit de omgeving. Wat vindt u daar van?
”Een project waar niemand tegen is, daar gaat iets niet goed. Tussen Urk en Lemmer is maar één boer die niet mee wil doen. Wat ik belangrijk vind, is dat het rendement in de buurt blijft. Dat is goed voor iedereen.”

De deelnemers lopen financieel mooi binnen?
”Dat hopen we dan maar. De financiering is nog niet rond. Rente is de meest onzekere factor. Onze molens kosten 120 miljoen euro. Ik heb de deelnemende boeren altijd voorgehouden: je moet met boeren de kost blijven verdienen. Zo zijn we al 2 miljoen euro kwijt aan aanloopkosten. Dat moest van de deelnemers zelf komen.”

Wat is de verwachte opbrengst?
23 miljoen kWh per molen per jaar. Per kWh rekenen we op 9,2 cent. Het onderhoud is 0,8 cent per kWh. Al met al kan het voor landbouwers wel een leuke bijkomstigheid zijn.”

Hoe lang bent u er al mee bezig?
”Tien jaar, de laatste paar fulltime. Mijn akkerbouwbedrijf run ik grotendeels via de loonwerker. Landbouwer was mijn beroep, nu is het mijn hobby. Toch is mijn advies aan boeren: als zich zo’n gelegenheid voordoet, teken dan niet bij een projectontwikkelaar, want dan ben je je zeggenschap kwijt.”

Is het nu, na het positieve kabinetsbesluit, kat in ’t bakkie?
”We zijn nu buiten het politieke circuit terechtgekomen. Ik heb er een goed gevoel over. Als er bij de Raad van State geen problemen komen, is het in augustus rond.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.