Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Koplopers investeren

Investeren in overcapaciteit kan eigenlijk niet uit, maar een misoogst kost nog meer.

DLV’ER Laurens Persoon meldt in de trends voor 2011 in Boerderij dat akkerbouwers in 2011 investeren in rooicapaciteit. Grote telers met een getrokken rooier kopen een zelfrijder, telers met een tweerijige getrokken rooier stappen soms over naar een drierijige. De natte oogst van 2010 heeft duidelijk gemaakt dat voldoende rooicapaciteit cruciaal is om de oogst veilig binnen te halen.

Afgelopen jaren werden de najaren gekenmerkt door relatief rustig weer. Vrijwel alle rooibare dagen konden worden benut, dus overcapaciteit was eigenlijk overbodig en dus kostprijsverhogend. Het aantal hectares per rooier groeide, want hoe meer hectares met één machine, hoe lager de rooikosten per hectare. Wie bij de rooicapaciteit de grens opzocht, kreeg vorig jaar de deksel op de neus.
Een tweede bericht betreft de analyse van de saldo’s van zetmeelaardappeltelers in de Veenkoloniën. De 25 procent bedrijven met het hoogste saldo (de kopgroep) blijken zo’n €500 per hectare meer te verdienen dan de 25 procent met het laagste saldo (de staartgroep). De kopgroep en de staartgroep hebben dezelfde bewerkingskosten. Grotere bedrijven hebben geen lagere kostprijs per hectare dan de kleine bedrijven.

Twee aparte berichten, maar met een interessante parallel. Schaalvergroting was jarenlang een dogma: door meer te doen met één machine kan de kostprijs omlaag. Echter, in een jaar als 2010 werd het dogma gekraakt, zeker als een deel van de oogst in de grond achterbleef omdat de rooier te weinig capaciteit bleek te hebben. Een rooier met overcapaciteit verhoogt weliswaar de kostprijs, maar een misoogst kost nog meer.

Je kunt altijd wel zo rekenen dat een grotere rooier eigenlijk niet uitkan, maar wie daarom nalaat te investeren, komt ook niet verder. Stilstand is namelijk achteruitgang. Zo’n teler zakt langzaam weg naar de staartgroep. Door te investeren zorgen grote telers uit de kopgroep dat ze ook de komende jaren deel blijven uitmaken van de kopgroep.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Overall

  Er is nog een derde keuze, namelijk investeren in SLIMME oplossingen. Slimme oplossingen kosten gewoonlijk minder (minder blik en minder benodigd vermogen), zijn flexibeler en zijn aan te passen aan lastige omstandigheden. Maar dat vereist natuurlijk wel enig denkwerk vooraf! Investeren in meer capaciteit is een dommekrachtoplossing, en niet investeren is je kop in het zand steken. Een slimmer ontworpen rooimachine rooit ook als het nat is en de grond slap. En dan heb je opeens tijd genoeg om de oogst van het veld te halen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Martijn is 1 ding vergeten om mee te nemen, namelijk je kunt ook te veel investeren. Wie te veel aan het investeren is komt op een moment uit dat er niet meer kan worden geinvesteerd. Wie niet meer kan investeren is dan gelijk aan wie wel kan investeren maar dat nalaat, daarmee, volgens Martijn, in de staartgroep komen. Maar goed dat die Martijn geen ondernemer is, hij zou door zijn investeringen dan ook snel ondernemer af zijn.

 • no-profile-image

  natuurboer

  De kopgroep heeft zich verkeken op de verhouding rooicapaciteit en aantal te rooien ha. Zij weten bijkbaar niet het aantal rooibare dagen die er in het herst seizoen zijn. Wanneer je meer ha`s teelt dan je met je rooicapaciteit en rooibare dagen hebt doorgerekend. Dan heb je teveel ha`s geteeld en een "mooiweergok" gedaan. En echt gegokt op meer rooibare dagen dan die er normaal gesproken zijn. De kopgroep die Martijn beschrijft bestaat dus puur uit gokkers die teelttechnisch een steek hebben laten vallen.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ik kan het mis hebben maar volgens mij zijn er geen, danwel heel weinig 3 rijige aardappelrooiers op de markt.("telers met een tweerijige getrokken rooier stappen soms over naar een drierijige".) Maar ja, weet Martijn veel. Die rekent achter zijn bureau op zijn smartphone gewoon 2 + 1 uit en de uitkomst is dan 3 nietwaar. Hij zegt tevens dat in de afgelopen jaren vrijwel alle rooibare dagen konden worden benut. Ja, waarom is het anders een rooibare dag??? In 2010 zijn ook alle rooibare dagen wel benut maar er waren wat minder van die dagen! Wat betreft het verschil in saldo van E 500 tussen de hoogste en de laagste bedrijven, interessanter was geweest het saldoverschil ook aan te geven tussen de kleine, middelgrote en de grootste bedrijven. En dan wel saldo berekend met eigen mechanisatie. Ik denk dat de uitkomst daarvan wel eens verrassend kan zijn. Verder geeft hij met zijn slotzin precies aan wat er aan de hand is: "Door te investeren zorgen grote telers uit de kopgroep dat ze ook de komende jaren deel blijven uitmaken van de kopgroep". Het is een ratrace!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Die drierijige rooier hoeft Martijn niet op zijn smartphone uit te rekenen. Die kun je gewoon kopen. Grimme is daar vorig jaar handig op ingespeeld. Amac had ze ook altijd al in het programma, destijds vooral voor de Engelse markt. Voordeel is dat je capaciteit behoorlijk omhoog gaat en de rooier in transportbreedte nog een beetje binnen de perken blijft. Met GPS zijn aansluitrijen inmiddels steeds minder een belemmering om vierrijïg te poten en drierijïg te rooien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.