Akkerbouw

Achtergrond

”In het somberste scenario is het einde bedrijf”

Hij smacht naar duidelijkheid. Is de bodem verontreinigd met dioxines, benzeen, naftaleen of andere gevaarlijke stoffen? Hoe zit het met het oppervlaktewater, waarmee hij de gewassen in zijn kas wil beregenen? Biologische en zorgboer Jan Schouwenberg uit Strijensas zit op 4 kilometer van Chemie-Pack vandaan.

U weet het toch al wel? De spruiten zijn onverkoopbaar.
”Ja, niemand wil de spruiten, boerenkool en groene kool nu nog hebben. Ik lever mijn producten via abonnementen rechtstreeks aan de klant. Gelukkig heb ik het grootste deel al geoogst. De directe inkomstenderving is beperkt.

Ik wacht op bericht over de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ik regen hiermee de producten in de kas.”

Hoe reageert de klant?
”Er zijn al mensen die het abonnement hebben opgezegd.”

Wat heeft de brand voor gevolgen voor uw zorgtak?
”Verontruste ouders bellen of hun kinderen nog wel veilig zijn op de zorgboerderij. Wij hebben hier dagelijks vijftien tot twintig cliënten.”

Wat is uw grootste angst?
”Ik heb hier geen roet gezien, maar uit onderzoek van het televisieprogramma EO-Nieuwsuur blijkt dat hier toch roet is terechtgekomen. Het kan betekenen dat de grond verontreinigd is.”

Wat zijn de consequenties?
”Dat is behoorlijk heftig. De impact is groter dan de schade aan gewassen die nog op het veld staan. Kan ik dan nog wel biologisch boeren? De Skal-certificering staat op het spel. De teelten zijn de basis voor het voortbestaan van de zorgboerderij. Als deze bedrijfstak wegvalt, betekent dit het aan van mijn bedrijf.

Ik heb alvast een schadeclaim ingediend .”

Of registreer je om te kunnen reageren.