Akkerbouw

Achtergrond

Groothandelsprijs frites stijgt door

Er is duidelijk behoefte aan grondstof bij de verwerkende industrie. Er spelen kwaliteitsproblemen. Daarnaast gaan veel aardappelen weg voor export, die normaal gesproken worden mee geleverd bovenop de per contract afgesproken leverantie. Vooral Rusland vraagt veel aardappelen, niet uit luxe, men heeft gewoon tekorten.
Emmeloord noteerde vorige week donderdag voor fritesgeschikt €30 als bovengrens. Dat is sinds maart 2007 niet meer voorgekomen. De exportprijs liep tot €28,50.
Inmiddels is de Belgische markt qua prijs langszij de Nederlandse gekomen. Dat bleek uit de gemiddelden die Eurex berekent voor de wekelijkse European Potato Index, de cash settlementprijs voor de termijnhandel. De Nederlandse prijs was gerekend over de week voor 6 januari €25,30 per 100 kg en de Belgische €25,23. De Belgische markt had iets in te halen, blijkt uit de jongste verhoging vrijdag jl. à €1,50 van de Belgapom-notering voor fritesgeschikt. Sinds half december heeft Belgapom de notering met €8 verhoogd. De vraag bij de verwerkende industrie is in België dan ook stevig en de boeren met vrije aardappelen leunen achterover. Vandaag verhoogde de groothandelsbeurs Rotterdam de noteringen voor fritesgeschikt buiten Hafpal (noordwest-Europa) met €1,50 naar €28-€31. Fritesgeschikt industrie zand/klei 40/50 mm gesorteerd steeg alleen aan de bovenzijde van de notering een euro naar €11-14. Export klei staat nu op €33-36. Dat is €1,50 meer dan vorige week

Prognse: prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.