Akkerbouw

Achtergrond

Dure euro haalt klim uit graanprijs

De stijging van de graanprijzen stokt, met wat nuanceverschillen. Zo noteerde de telersbeurs Groningen wat hoger voor tarwe en wat lager voor gerst. De groothandelsprijzen van de EU zijn zowel voor tarwe, gerst als mais wat gezakt. In Duitsland is de tarweprijs gedaald vanwege de dioxinecrisis in de voerindusrtrie. Men verwacht er minder vraag naar voergraan. De EU kan minder vlot exporteren als gevolg van de waardestijging van de euro, met 7 à 8 dollarcent in twee weken. Afnemers kopen bovendien pas voergraan als ze het echt nodig hebben en bouwen geen extra voorraad op in afwachting van de prijsontwikkeling. De markt voor maaltarwe is wel vast, als gevolg van grote vraag (paniekaankkopen) uit het midden-oosten en Noord-Afrika. Dit trekt ook voertarwe iets mee, maar dit is eerder te zien als rem op prijsdaling.

Prognose: prijs stabiel, althans geen stijging

Of registreer je om te kunnen reageren.