Akkerbouw

Achtergrond

Uienexport vertraagt

De uienprijs loopt licht terug, hoofdzakelijk door de wat gegroeide aanvoer. Het prijspeil ligt nog steeds op bijna het dubbele van vorig jaar in deze periode. De export houdt gelijke tred met 2009. In de periode van 12 juli tot en met 13 augustus is ruim 63.000 ton uien uitgevoerd. Dat is maar een fractie minder dan in 2009. De afzet in de belangrijke exportbestemming Senegal liep in de tweede week van augustus extra hard, maar dat zal mede te maken hebben gehad met de vasten- en feestmaand ramadan. Mauretanië lijkt te gaan wegvallen als bestemming, door instellen van een importheffing ter bescherming van de eigen productie. De Nederlandse afzet binnen Europa krijgt concurrentie van lokale productie. Dat is bij de aanvang van het seizoen niet ongebruikelijk. Met kwaliteit is daar op termijn simpel terrein te heroveren.

Prognose: iets prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.