Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Termijnmarkt aardappelen piekt

In ras tempo schiet de prijs voor het aprilcontract 2011 voor industrieaardappelen aan de termijnmarkt in Frankfurt omhoog. Het is 14.30 uur en er staat € 22,60 op de teller en inmiddels zijn er 542 transacties geweest vandaag. Dergelijke hectiek was er voor het laatst eind juli. De crux zit hem in nieuwe oogstprognoses. De Duitse termijnmarkt reageerde daar gisteren al op, met een duidelijke stijging van de afrekenprijs voor het aprilcontract 2011 naar €20,70. Vandaag loopt het echter storm.

De actuele prognose voor de Franse aardappeloogst 2010 geeft aan dat de productie terugloopt van ca 7,2 miljoen ton in het seizoen 2009 naar krap 6,3 miljoen ton nu. Dat is ruim 12 % krimp. Dat geldt in hoge mate voor vroege aardappelen, pootgoed en zetmeelaardappelen. Niet alleen arealen, maar vooral ook de opbrengst per ha lopen terug. Van de hoofdoogst verwacht het Frans bureau voor de statistiek 9,6 % krimp naar een totaal ca. 4,7 miljoen ton. De prijs voor industrieaardappelen zal volgens de jongste statistiek ruim 70 % stijgen ten opzichte van vorig jaar.
Vanmorgen gaf het Agrarisch Dagblad al aan dat de Nederlandse Akkerbouw Vakbond verwacht dat de gemiddelde opbrengst voor aardappelen dit seizoen op of boven de kostprijs zal uitkomen. Daarbij zal kwaliteit aanmerkelijk gewicht in de schaal leggen, meldt de NAV.

De gewone fysieke dagmarkt is de laatste weken sterk gekenmerkt door aanbod van mindere partijen, zowel qua grofte als onderwater gewicht. Vandaar de relatief lage noteringen in België, van €10 tot €12. Voor betere kwaliteiten wordt beduidend meer betaald. Verwerkers proberen uiteraard zoveel als ze kunnen, te volstaan met contractpartijen.
De vrije markt zal omslaan als straks de aardappelen droog uit de schuur worden geleverd. Er is al gehandeld voor voorjaar 2011, al dan niet met participatie, voor €18 tot €19.
Wat de situatie van het moment betreft: nog niet echt prettig weer om te rooien.

Prognose: Prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    de prijs zal pas pieken wanneer de oogst moeilijk zal verlopen en zoals nu ziet het er goed uit voor de prijs. 30 euro komt in zicht, maar nog niet in de geldbeugel...

Of registreer je om te kunnen reageren.