Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Prijsexplosie aardappelen in startblokken

De aardappelsector wacht met spanning op de reguliere leveringen van de nieuwe oogst. De prognoses over hoeveelheden en kwaliteit buitelen over elkaar, maar één ding is wel overduidelijk: de prijs zal er dit seizoen niet om liegen. In de afgelopen week is de termijnmarkt in Frankfurt het toneel geweest van veel bedrijvigheid. Van maandag tot en met donderdag zijn er bijna 1700 transacties geweest, bijna evenveel als in de piekperiodes begin en eind juli, toen men zich ernstige zorgen begon te maken vanwege aanhoudende droogte. Het huidige prijsniveau voor het aprilcontract 2011 staat echter op nog hoger prijspeil, van gemiddeld bijna €24. Gezien de ontwikkeling van de laatste dagen zal de afrekeningsprijs vandaag weer rond €23,30 kunnen liggen.

De vroege aardappelen waren in Nederland over het algemeen wel goed, maar dat beeld verandert snel. Fabrieken hebben last van veel glaskopjes in de huidige geleverde aardappelen. Laag onderwatergewicht, kleinere knollen en problemen met tweede groei gaan de verwerkers ook in de parten spelen. Ze halen straks minder rendement uit de geleverde tonnages. Daarbij komt nog dat er vanwege de kwaliteitsproblemen telers zullen zijn die niet opslaan. Het gevolg is extra aanbod begin seizoen en schaarste later.

Prognose: flinke prijsstijging op termijn

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patatje

  Hoop gelul over betere prijs en hoge prijs al 2 maand. Maar geen beurs, alleen Clarebout (Belgapom mag iedere week zijn zeg doen . En de Nederlandse fabrieken hanteren mooi zijn prijs.

 • no-profile-image

  c

  belgadieven en synagradieven (enkel deze ken) bij de varkens en melkfabrieken zal het wel ook zo zijn.
  de ondervoorzitster van belgapom is ook handelaar en zij hanteert die fameuze prijs: resultaat zéér weing beweging daar...al 2 maand....echte gansters zijn het die fabrieken. Boeren met contract zijn rechtstreeks en onrechtstreeks de GROTE boosdoeners! Voor de volgende dagen een pak water verwacht en dan is het hek van de dam: allé op naar de 30 euro, wat stoom aflaten en dan erdoor, h o p e l i j k

Of registreer je om te kunnen reageren.