Akkerbouw

Achtergrond

Middenmeer noteert eerste B-peen op €7

De leveringen van vroege peen zijn behoorlijk op gang gekomen in de afgelopen maand. Was in de vorige week de prijs voor B-peen klasse 1 nog rond de €10 per 100 kg, dat zakt nu het aanbod groeit, naar €6 tot €8. C/D brengt €5 tot €7 op.. Overigens is het een selecte groep telers die de peen kan leveren. De echte massale peenoogst voor de bewaring komt immers pas na oktober op de markt. De kwaliteit lijkt bevredigend, met uiteraard de kanttekening dat dit product binnen enkele weken gegeten dan wel verwerkt zal zijn. Bewaarproblemen spelen niet.

De prijs van de vroege peen varieert vooral afhankelijk van levering gerooid dan wel ongerooid. In vergelijking met vorige seizoenen wijkt het niveau weinig af. In 2007 stond de eerste notering C/D peen op €9 tot €10 in week 35. In 2008 was dat, overigens pas in week 36 €6,50 tot €7. Vorig jaar gaf Middenmeer pas in de tweede week van oktober een notering af.
De export komt rustig op gang. In de vierweken vanaf half juli ging tweederde van de uitgevoerde 2700 ton naar Duitsland. De vraag lijkt daar wat af te zwakken. België neemt juist geleidelijk meer af en is nu goed voor ongeveer 10 % van de Nederlandse export. Verdere afnemers zijn vooral Engeland en Scandinavië.

Prognose: Prijs gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.