Akkerbouw

Achtergrond

Meer aanvoer zet druk op uienprijs

Het rooiseizoen voor de uien is op gang. Daardoor komt er enige prijsdruk vanwege meer levering af land. Toch is de uienmarkt redelijk vast gestemd. De export loopt goed, een grote factor voor de prijszetting.
In het vorige seizoen heeft Nederland een recordhoeveelheid van 944.000 ton uitgevoerd, tegen een hoog prijsniveau. Dat is een uitstekend resultaat, aangezien de belangrijke bestemming Senegal een halfjaar geen uien importeerde.

De export voor 2010-’11 ziet er veelbelovend uit, meewegend dat er slechte rooiomstandigheden zijn geweest (merkbaar aan de exportcijfers van eind juli en begin augustus). Het totaal over de eerste vier weken export ligt iets achter bij vorig jaar, maar dat was een recordseizoen. Gemiddeld zijn bijna 12.000 ton uien per week uitgevoerd tussen 12 juli en 7 augustus.

Prognose: Prijs daalt iets

Of registreer je om te kunnen reageren.