Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Frustratie over aardappelprijs

Als gevolg van bijzonder lastige rooiomstandigheden zijn begin deze week de prijzen voor de vroege fritesgeschikte aardappelen in België iets gestegen. Het Interprovinciaal proefcentrum voor de Aardappelteelt PCA gaf aan dat kopers moesten afzien van geplande leveringen en hun heil elders moesten zoeken. Dat gaf de prijs een zetje. Er was wel voldoende aanbod, maar het hield niet over. De Belgapomnotering van vandaag à €11,50 voor vroege fritesgeschikte aardappelen was teleurstellend voor telers en wekt wrevel. Van invloed zal zijn dat er transacties aan ten grondslag liggen van afwijkende partijen en verplichte leveringen.

Het is dan ook een niveau dat op termijn, zodra de bewaaraardappelen op de markt komen, snel overschreden zal worden. Prognoses van diverse organisaties, waaronder telersvereniging VTA en bureau DCA Markt, wijzen op een tegenvallende oogst qua opbrengst. VTA gaat uit van 10 tot 20 % minder bruto hectare-opbrengst in het voor de aardappelen belangrijkste gebied Noord-West Europa inclusief het Verenigd Koninkrijk. Daarbij is de kwaliteit ook nog eens matig, hetgeen verwerkers voor problemen zal stellen. Over veertien dagen worden er weer volop Bintjes gerooid en gaat de fritesprijs echt gestalte krijgen. Voor nu is het stilte voor de storm.

Op de termijnmarkt niet veel activiteit deze week qua volume, maar de noteringen voor het aprilcontract 2011 stijgen weer gestaag.

Prognose: Prijs voorlopig stabiel, tendeert naar stijgen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    c

    wie belgapom is weet iedereen: dat is kliekje fabrikanten ( die er al dan niet financieel sterk op achteruit gaan...) samen met een kliekje handelaren ( die eten uit de klauwen van voornoemde) en die samen de boer uitwrijven en chanteren, NET niet té veel, maar ZEKER genoeg, zodanig dat HUN zakken vol zijn, ieder jaar OPNIEUW! Voor de oplettende boer: het aardappellandschap ( fabrikanten) zou deze winter wel eens kunnen veranderen( verminderen)...

  • no-profile-image

    wilco van laar

    Het is met de aardappels net hetzelfde als met de varkens , we hebben niks te vertellen helaas !

Of registreer je om te kunnen reageren.