Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Af land prijs aardappel gedrukt

De aardappelmarkt wordt bepaald door verschillende sentimenten. Ten eerste is er het vooruitzicht op hoge prijzen voor de vrij verhandelbare fritesgeschikte. De oogstprognose voor de noordwestelijke EU-5 zijn immers laag en er is extra vraag te verwachten uit Oost-Europa en Rusland. Het wordt hoe dan ook een bijzonder jaar, want de sector zal tonnage tekort komen en de verwerkers krijgen te maken met onvoldoende grove sortering en relatief lage onderwater gewichten. De afrekenprijs voor het contract april 2011 aan de termijnmarkt in Frankfurt leek geleidelijk wat weg te zakken vorige week. Deze kwam gisteren nog iets lager uit, maar stond vandaag doorlopend weer vrolijk op €24.
Daarnaast is er de actualiteit, met – het voorafgaande in ogenschouw genomen - momenteel lage noteringen in Frankrijk en België. Dit ondanks aanzienlijke problemen met rooien en dus te verwachten teruglopende voorraad bij verwerkers.
Een nijpend probleem in dat opzicht is dat het hier niet alleen gaat om prijzen voor beduidend mindere kwaliteit. Er speelt ook mee dat er producenten zijn met onvoldoende opslagcapaciteit, die dus afhankelijk zijn van de levering af land. Voor een prijs van €11,00 (Belgapom) is een goede kwaliteit fritesgeschikt echt niet te krijgen, en €11,00 tot €13,50 (PCA, één euro meer, maar aan de onderzijde onveranderd ten opzichte van vorige week) is ook geen weelde. Het is echter ook geen optie om het te laten wegrotten. Wie geen kansen ziet om zijn aardappelen te exporteren moet dan sterk in de schoenen staan in de onderhandeling met de verwerkers.

Prognose: Prijs stabiel tot licht stijgend

Eén reactie

  • no-profile-image

    v

    zo hebben we terug een klein buitje verwerkt van 12 mm. de loonwerker staat stil en weet op géén dag na wanneer en waar hij zal voortploeteren.organisatie is er al niet meer. boeren met de schop in't des te meer.een handelaar melde deze morgen over de prijs: "wat een zot er voor geven wil", maar hij was duidelijk koper zelfs al vielen ze niet grof uit. de vele groene aardappelpercelen die de laatste 14 dagen nog bijzonder groen stonden en niet werden behandeld met Fazor, vallen gewoon tegen, een echte ketting...
    ongetwijfeld wordt de grootste handelaar dit seizoen het weer en de nattigheid. Boeiende tijden, maar let aub op uw gezondheid bij slechte omstandigheden!

Of registreer je om te kunnen reageren.