Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt vaster gestemd na Franse oogstprognose

De actuele prognose voor de Franse aardappeloogst 2010 geeft aan dat de productie terugloopt van ca 7,2 miljoen ton in het seizoen 2009 naar krap 6,3 miljoen ton nu. Dat is ruim 12 % krimp. Dat geldt in hoge mate voor vroege aardappelen, pootgoed en zetmeelaardappelen. Niet alleen arealen, maar vooral ook de opbrengst per ha lopen terug. Van de hoofdoogst verwacht het Frans bureau voor de statistiek 9,6 % krimp naar een totaal ca. 4,7 miljoen ton. De prijs voor industrieaardappelen zal volgens de jongste statistiek ruim 70 % stijgen ten opzichte van vorig jaar.

De Duitse termijnmarkt reageerde gisteren, met een duidelijke stijging van de afrekenprijs voor het aprilcontract 2011 naar €20,70. Dat is terugkeer naar het niveau van begin augustus. Vandaag stond de teller rond 13.00 uur al op €21,50 en was de activiteit met ruim 280 transacties achter de rug geanimeerd. De stemming is vast.

De gewone fysieke dagmarkt is de laatste weken sterk gekenmerkt door aanbod van mindere partijen, zowel qua grofte als onderwater gewicht. Vandaar de relatief lage noteringen in België, van €10 tot €12. Voor betere kwaliteiten wordt beduidend meer betaald. Verwerkers proberen uiteraard zoveel als ze kunnen, te volstaan met contractpartijen.
De vrije markt zal omslaan als straks de aardappelen droog uit de schuur worden geleverd. Er is al gehandeld voor voorjaar 2011, al dan niet met participatie, voor €18 tot €19.
Wat de situatie van het moment betreft: nog niet echt prettig weer om te rooien.

Prognose: Prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    c

    de franse cijfers vallen best mee = hogere prijs. nu nog de duitse cijfers en het wordt nog beter en dan de factor " weer" en 't helemaal snor. het vergelijk met 2006, die al meermaals is gemaakt, krijgt gestalte: 30 euro in zicht ( nog niet in de pocket...)

Of registreer je om te kunnen reageren.