Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Spanning op graanmarkt loopt op

De spanning op de graanmarkten blijft. De beslissing van de Russische premier Poetin om tot eind van het jaar alle exporten op te schorten is met gemengde gevoelens ontvangen. Ook al verkochte partijen worden niet geleverd. Egypte heeft in ieder geval besloten Rusland bij een nieuw uitgeschreven tender al op voorhand uit te sluiten als leverancier. Opvallend is dat ook Oekraïne is uitgesloten, dat blijkbaar op voorhand wordt gezien als niet betrouwbaar voor levering.

Oekraïne heeft volgens de website Black Sea News plannen op over te gaan tot quotering van tarwe- en gerstexport tot een totaal van 5 miljoen ton. Dit zou vandaag besproken moeten worden door de ministerraad. Het voorstel is om de exportquotering te laten ingaan per 15 september. Daarmee komt de export van de nieuwe oogst op een totaal van 8 miljoen ton, omdat er immers al uitgevoerd wordt. Over een quotering voor de export van maïs kan nog geen besluit worden genomen, omdat de oogst daarvan nog voortduurt.

Oekraïne produceert per jaar 50 miljoen ton graan, waarvan 20 miljoen ton bestemd is voor export. De invloed van een en ander op de graanprijzen is groot. De eerste noteringen van de Nederlandse telersbeurzen liggen ver boven vorig jaar.

Prognose: prijsstijging

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  Prognose: stijging.....JA maar hoe ver en hoe lang? Gorte franse boeren hebben al verkocht aan prijzen tss 130 en 175 euro, natuurlijk dat die mannen nu op de rem staan! de winnaars van dit seizoen zijn dezen die NU ongeveer verkopen zolang het slechte nieuws aanhoudt. Hoort er dan iemand het belletje rinkelen?

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik zag de afgelopen 5 weken de tarweoogst over een afstand van 1500 km ( H>B) en overal steken ernstige kwaliteitsproblemen op , vreemd word daar in duurdere prijstijden nooit over geklaagd. Maisprijs handel oud seizoen op vandaag 146 euro/ton en de raming is deze van 185-195 voor de oogst. Een leve voor de akkerbouwer is steeds een shit voor de dierhouderij.

 • no-profile-image

  putvol

  Prijs klopt niet wat ik mijn directe omgeving hoor.

  Omgeving is Brabant

Of registreer je om te kunnen reageren.