Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Haspelterreur

Wij hebben geen beregening, vertelde een boer me. ,,Wat vervelend!” zei ik, maar daar dacht hij heel anders over. Hij vond het juist wel rustig om geen keus te hebben.

Inmiddels zijn er wat buitjes gevallen, maar op veel plekken is het niet genoeg om de bodem flink doordrenkt te krijgen. En omdat geen enkele boer er tegen kan als mais, bieten en aardappelen staan te verleppen, wordt daar waar het kan en mag volop beregend. Gewassen gered, einde stress, zou je zeggen. Mooi niet dus.

Beregenen geeft juist stress. Want de haspel moet verplaatst, zelfs midden in de nacht. Ook als er eigenlijk een visite is gepland, of een bruiloft. Tussendoor gaat de boer even naar huis: ben zo terug, even de haspel verzetten. Helder denken is er niet meer bij, altijd is er op de achtergrond De Haspel.

En dan is er nog de stress dat het niet genoeg is. Dat je niet rondkomt met één haspel, omdat de bodem te snel weer opdroogt. De afgelopen periode waren er dagen bij dat er geen verzetten aan was. En een tweede haspel? Tja, dat kan dan weer niet uit.

Per mail kreeg ik een heel verhaal van de echtgenote van zo’n haspelboer. Ze vond het nogal wat, die haspelterreur. Ze had al eens voorgesteld het ding gewoon uit te laten, maar hij was hels geworden. Zijn mooie bieten laten verpieteren? Mooi niet!
Wat het beregenen extra oplevert, heeft hij volgens haar nooit uitgerekend. Zijn eigen uren cijfert hij weg, de brandstofkosten vergeet hij gemakshalve maar even, want alles, alles is beter dan de boel te laten verdrogen. De bieten staan er mooi bij, maar intussen verdroogt wel zijn relatie.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Echtgenotes die er een hekel aan hebben dat we altijd moeten melken buiten normale arbeidstijden van de burger. Kijk, en dat is dan 730 keer per jaar.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja Jan, zo ken ik er ook genoeg. Boeren die meer om hun boerderij geven dan om hun echtgenotes, en liever hun huwelijk op de klippen laten lopen dan een beetje toegeven. Ik ben gisteren nog bij zo'n boer in het kwadraat :) geweest, die om 3 uur snachts melkt en het al die jaren normaal vond dat zijn vrouw (binnenkort ex-vrouw) het bijltje erbij neer heeft gegooid. Ze heeft ook nog opgroeiende kinderen zie je. Ik kreeg een waterval van geklaag van die man over me heen, dat ze de laatste tijd pas om 5 uur sochtends wilde opstaan en dat ze nu "zomaar" is weggelopen. Ik heb hem meewarig aangekeken. Het heeft geen zin om met deze man te praten, onwrikbaar stijfkoppig als hij is. Een echtgenote wil ook wel eens een gezellige avond hebben, Jan. Of een dagje ertussen uit en dan bedoel ik niet naar Libramont of naar een open dag van Van der Vor bij Hoogland. Met die boerin heb ik ook gesproken en haar gezegd "Niets voor niets is dat boek geschreven met de titel "Mannen komen van Mars". Ik heb mijn arm maar even om haar schouders geslagen en gezegd "Ik heb ooit bij een computerbedrijf gewerkt waar de echtgenotes van die mannen "computerweduwen" heten. Een vergelijkbare naam zou voor ons, boerinnen met mannen die 17 uur per dag aan het werk zijn en de rest van de tijd slapen, of het met het hoofd op tafel is of in bed, ook uitgevonden moeten worden. Gelukkig schoot ze in de lach.

 • no-profile-image

  prinslander

  Prijs ik me gelukkig met een vrouw die mee helpt de haspel te verzetten !!!

 • no-profile-image

  Klaas Schenk

  @Monigue, mijn meissie noemt zichzelf in oogsttijd altijd de groene weduwe. Misschien wel passend voor de agrarische sector. Het is trouwens heel goed te regelen hoor om een balans te vinden tussen werk en ontspanning. Je moet het allen willen ;-))

 • no-profile-image

  Maaike

  Heel belangrijk: je moet het ALLEBEI willen! Bij computerweduwe kan ik me nog iets voorstellen; die mannen zitten letterlijk in hun computer, zeggen 'ja' maar horen eigenlijk niets en doen dus 'nee'.
  Een boer zegt gewoon direct 'nee'; daar kan je beter op bouwen! ;-)

 • no-profile-image

  huibert

  zomers is het al druk met maaien en kuilen etc dan ook nog gaan beregenen?

  Heb jaren geleden een tip van collega ter harte genomen "zet alle machines die je hebt voor het haspel zo bedenk je je nog een keer of wat al voor te gaan beregenen. Inmiddels geen beregening meer steek tijd liever in gezin.

 • no-profile-image

  Theo Reintjes

  Beregenen is geen hobby maar meestal een keiharde noodzaak. De gewassen zijn dankbaar en dit geeft ook weer minder spanning wat het droogte spook voor schade achter laat. Ik kan me nog goed herinneren dat door de grote verwaarlozing van de waterlopen, bij hevige regenval er enorme natschade was. Dit werd opgelost door enorme brede en diepe beken te graven. Men vergat daar meestal onvoldoende of geen stuwen in te plaatsen voor het beheer van de waterstand. Resultaat, enorme verdroging en dit werd elk jaar slechter(totale uitdroging van de grond). Met een klein aantal boeren hebben we geprobeerd om het Waterschap te bewegen tot een beter beheer van het oppervlakte water. Ik kan er wel een boek over schrijven hoe moeilijke bevalling dat dit was. Het waren die mensen die als eerste een beregeninstallatie hadden, die samen gespannen hebben om tot een goed waterbeheersing te komen. Zij begrepen wat er gaande was en dat hun bedrijf op het spel stond. Zij waren ook het meeste blij als het optijd regende. Wat ook speelde was de grondwaterbelasting vanuit Den Haag . Het was simpel, laat het water maar weg lopen, dit is makkelijk voor de waterschappen. Laat de boeren maar beregenen dan kunnen ze veel heffing innen. Door onze actie hebben we dit kunnen voorkomen. We hebben een plan ingediend in 1991 bij de provincie Noord Brabant, dat moet leiden tot goed waterbeheer. Dit werd unaniem aangenomen in de Staten en ook zo uitgevoerd. Wat nog niet weg is, is het beregeningsverbod op grasland tussen 11.00 uur en 17.00uur. Dit is gewoon onzinnig, het voegt niets toe voor de vedroging wel voor de rust van de boeren. De boeren moeten er gewoon lak aan hebben, als het nodig is gewoon doorregenen. Het gaat alleen om de verdamping overdag. De plant verdampt net zoveel, dit gaat gewoon door. Verdamping van het beregende water voegd daar bijna niets aan toe. Dit komt allemaal door het rapport van het Staringscentrum van uit die tijd. Deze was voor maar en klein gebied representatief, we hebben het ook lek geschoten als werkgroep. Maar ik ben het eens, beregenen is zwaar, je moet alles goed in orde hebben zodat de arbeid te doen is. Helaas met mooi weer heb je geen vakantie. En als je gras groener is als bij diegenen die niet beregenen is er jalozie. Hier zeg ik maar niets over, want anders wordt mijn verhaal tien keer zolang!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.