Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Windsurfen op een maisveld

Ik denk dat ik maar een recreatieve tak begin naast mijn akkerbouw. De vier vijvers in onze mais zijn zeer geschikt als windsurfplas. Ik heb ze daarvoor afgelopen zaterdag al uitgetest.

Toen we de afgelopen weken een van mijn maisvelden doorreden, werden we geconfronteerd met vier echte vijvertjes. We werden er, samen met de Hongaarse buren, flink ironisch over. We zouden met al dat water best eens geld kunnen verdienen. Maar hoe dan? Moeten we er een visplaats van maken? Medicinale modderbaden aanleggen? Een nudistenkamp beginnen, want mais biedt immers een prima afscherming? Andere vormen van watersport starten?
In combinatie met een oude hobby van mij en het nog aanwezige materiaal, was de keuze al snel gevallen op aanleg van een surfplas.

Surfplank zeven jaar niet in actie

20 jaar geleden, toen ik nog jong was en in België woonde, was er bijna niks mooier voor me dan tijdens bijna stormweer een plas op te gaan. Een keer heb ik daar een flinke ribkneuzing aan overgehouden. Een andere keer had ik mijn zeil op een plank gezet om te gaan strandzeilen. Dat ging zo razend snel dat ik mijn snelheid niet meer kon afremmen voor een golfbreker. Daarna wist ik wel dat zand hard aanvoelt aan het staartbeen.

Surfen naar eilandje in Balatonmeer

Toen ik richting Hongarije trok, nam ik de surfplank mee. De weg naar het Balatonmeer lag open en zo ging ik meermaals van Zamardi (op het vasteland) naar Tihany (het eilandje) op en neer. Dat was een prachtige maar eenzame sport, want je moet vrouw en kinderen achterlaten op het vaste land. En dan denk je wel eens: ik zie ze misschien nooit meer terug.
Daardoor geraakte de plank niet meer uit het hoekje van de archiefkamer waar hij zeven jaar stond. Tot afgelopen zaterdag dan. Bij een buitentemperatuur van 33 graden hebben we de surfplank in de auto geladen en zijn we naar het maisveld gegaan. Daar hebben we eerst maar eens bekeken in welk vijvertje we het best zouden kunnen surfen.

Niet alleen surfen maar ook modderbaden

Aan het Balatonmeer stap je op je plank en je stapt er na afloop ook droog weer af (tenzij je van je plank valt, maar het is de sport te surfen zonder een nat pak te halen...). Bij surfen in een maisveld gaat dat wat anders. Ik kan nu uit ervaring zeggen dat je er dan snel uitziet alsof je net een moddergevecht gehouden hebt. Bij een temperatuur van boven de 30 graden is de modder gelukkig warm en het water ook. Het leek wel of ik in de termaalbaden van Hevis was. Maar van echt doorsurfen kon geen sprake zijn. Het vijvertje in het maisveld is hoogstens 100 meter lang, en dat is heel wat korter dan het Balatonmeer breed is.

In maisveld staat water tot de liezen

Bij het surfen in de maisvijver maalden mijn gedachten erover hoe het toch kon dat ik hier op 27 april nog bezig was met de Fendt 930 en dat hier vorig jaar in september nog prachtig winterploegwerk verricht was. Want nu stond het water er tot mijn liezen.
Het surfen op de maisvijver maakt me één ding duidelijk: de surfplank zal niet weer zeven jaar werkeloos in de hoek staan. Ik heb nu gemerkt hoe makkelijk het ding in de SUV kan. De volgende rit is niet naar de maisvijver, maar naar het Balatonmeer.

Vijvertjes zien er erg uit maar vallen nog mee

Nu klinkt deze bijzondere ervaring voor velen misschien erg negatief. Vier vijvers in de mais? Het valt gelukkig in feite wel mee. Het zijn vier vijvertjes in een veld van 39 hectare. Misschien dat van die 39 hectare er twee nu nog helemaal blank staan. In een ander veld van 6,5 hectare moeten we misschien 1,5 hectare als verloren beschouwen. Op de andere velden is er geen waterschade te noteren.
Zoals al gemeld staat de mais die geen waterschade heeft opgelopen er prachtig bij, althans bij ons. De echte maisstreken (meer zuidelijk in Hongarije) zijn veel meer verzopen. Bij ons komt de eerste, op 3 april gezaaide mais reeds in bloei en het lijkt erop dat we drie kolven per plant krijgen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Patrick ik wist niet dat je zo een watersporter was maar wel heel bijzonder om op je eigen maisveld te surfen Hier staan de eerst gezaaide mais zo van half tot eind april er goed bij ik heb nog geen kruizen uit zien komen maar dat zal niet lang meer duren met de later gezaaiden is het een heel ander verhaal veel zaad is niet of veel later opgekomen op sommige velden schat ik de opkomst niet hoger dan een op drie dus daar kan nooit een redelijke opbrengst afkomen ook de soya heeft van de droogte na het zaaien geleden dat kan nog een redelijke oogst worden maar waarschijnlijk geen topopbrengst nu is het hier ook heet 32tot 34 graden maar dat zou einde deze week weer naar de 26 terugzakken
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Nou Patrick.Dat is van een nood nog eens een deugd maken.Maar ik denk niet dat ik het zou doen zo.zoveel ellende en dan toch de fut hebben om maar wat te surfen en er plezier mee hebben met de ellende.Maar natuurlijk is dat het beste wat je kunt doen in zulk geval.Rest van mais gelukkig nog best.nu maar droog houden en dan 3 kolven oogsten.sterkte met de surf en wind
  Groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed! Blijkens situatie niet veel anders dan hier. Ik heb 11 ha die ook minder opkomst hebben gehad dan normaal moest zijn maar gemiddeld haast evenveel zaden uitgekomen dan het Hongaarse systeem , hier zaait de oeroude hongaar 55-65000 pl./ha als je der dan 88000 hebt gezaaid en er mankeren enkele so wat staat hij wat dunner (heb dat vorig jaar meegemaakt) dan brengt hij niet zekers minder op want dan heb je koven van 40 cm lang en 3 volle compleet. Mijn ervaring is als je 55-65 gaat herzaaien dan kom je te dik en heb je veel kleine kolven maar geen kg.
  Als hij dan door omstandigheden nog een 2.5 dubbel dosis mestoffen heeft gehad je moet die planten zien ik maak er mij niet druk om
  Bert , gelijk heb je het deed mij ergens wel zeer maar je fleurt op dat het probleem zich afschermt tot dat. en ook voor Teun als het areaal slecht onder de 1% blijft so wat.
  Het is ook typerend dat op velden die je al jaren hebt de kennis er zo is dat je daar niets voor hebt het is altijd wat met nieuwe velden kennis van de percelen is denk ik overal een dwingende nodigheid.
  En die doe je niet op in enkele dagen.
  Maar Ed ben ik maar blij met die mais in het geheel met de wintergranen is het totaal verkeerd aan het lopen.
  Gerst geraakt niet af tweed dag alhier 12 maaidorsers staan al de hele dag stil door regen in vele streken staan er op blokken van bv 35 ha meer dan 10 hs onafgereden te nat en zoals bij de buur 500 ha gerst genoeg maaidorser bijna niets nat maar nu geen weer en vochtgehalte net boven de grens dus...
  Alles komt rijp op heden nog 400 ha gerst 1000 ha koolzaad en iets meer dan duizend ha tarwe. 12 of de verwachte 21 machines Als je op eeen dag 8 uur kan rijden de andere dag 0 uur en een opbrengst van 6-7 ton dan race je niet max 13 ha /dag een Lexion 530 dacht er net zoals twee jaar gelden anders over (die chauffeur schoot ik naar de maan) doch proberen te racen aan 6-7 ton / ha en na enkele uren de volledige zijkant open (riemen kapot) Hier hebben ze veel combines veel ha maar organiseren van een oogst kunnen ze niet .
  In natte streken verlamt alles .

 • no-profile-image

  T

  Nou, wat er bij jullie teveel is gevallen is er hier in Nederland tekort!

Of registreer je om te kunnen reageren.