Akkerbouw

Achtergrond

Vaste gestemde markt voor frites

De markt voor fritesaardappelen is van slag. Het koude voorjaar heeft groeiachterstand veroorzaakt, in combinatie met droogte later in het seizoen. Er kwam vervolgens nog een periode met zeer warm weer overheen. Dat alles net aan het einde van het seizoen voor de verkoop van de oogst 2009.

Inmiddels is overduidelijk dat de aansluiting op de levering van nieuwe aardappelen niet naadloos zal zijn. Voor de langere termijn geldt zelfs dat de verwerker twijfels heeft over de beschikbaarheid van voldoende volume. Er is een run gekomen op de nog beschikbare fritesaardappelen, die eind vorige week de prijzen al opjoeg. Bintje.info meldde gisteren voor de regio zuid een stijging met €6,00 naar een gemiddelde van €18,00.

De laatste notering voor oude oogst van Belgapom stak vorige week schril af bij de Nederlandse prijzen. Voor de nieuwe oogst kunnen de Belgen vandaag geen notering geven wegens onvoldoende volume verhandelde vroege aardappelen.

De verwerker kijkt nu uiteraard vooruit en dekt zich op de termijnmarkt vast in voor voldoende en ‘betaalbare’ levering in het voorjaar van 2011. Begin juni is de afrekeningsprijs van het aprilcontract aan de termijnmarkt Eurex in Frankfurt aan een gestage klim begonnen. De vaart ging er gisteren weliswaar wat uit, met spanning wordt gekeken naar de resultaten op maandag, voor de termijnhandel sinds eind juni steeds de dag met de meeste activiteit.

Prognose: Prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.