Akkerbouw

Achtergrond 18 reacties

Tante in de kerker voor een trouwfeest

Je zal maar een bedrijf hebben in het buitenland. Alles valt goed te combineren tot zich een groot probleem voordoet in de familie. Dan leer je die familie kennen...

Ik zeg het al langer: als ik alles zou vertellen wat ik meemaak, zou het een lijvig boek worden. Een verhaal met een titel als deze blog doet denken aan een stripverhaal. Strips zijn meestal fantasie en dat is dit verhaal niet. Een familieroman of tragedie is denk ik een beter genre.

Op leeftijd en nog vol gas

Je zult maar met een bedrijf in het buitenland zitten (emigreren staat niet in mijn woordenboek), alles loopt fijn en het is pais en vree, tót er eens iets in de familie gebeurt. De rommelende gebeurtenissen rondom de zwangerschap van mijn vrouw waren al heftig, de daaropvolgende gebeurtenissen zijn nog heftiger.
Na de dood van mijn vader in de zomer van 2008 kwam mijn moeder meermaals richting Hongarije. Ze was er gelukkig met een apart vertrek in ons woonblok en de nabijheid van haar enige zoon met zijn voltallig gezin. Ik was er ook content mee, eerlijk gezegd, want ze was niet te beroerd om het personeel gade te slaan of even snel het stuur van de trekker of telescooplader over te nemen. Ze hield hier ook toezicht op het bedrijf toen wij even naar België waren. We lachten nog dit voorjaar toen ze (met haar 69 lentes jong) stoom gaf op de Manitou alsof ze haar ganse leven niet anders had gedaan.

Met spoed terug naar België

Na het lenteseizoen ging haar gezondheidstoestand plots razendsnel achteruit, vermoedelijk gestuurd door een genetische afwijking langs grootmoeders zijde. Gelukkig bleef de zaak goed onder controle, omdat wij in de buurt waren. Maar ja, hoe dan ook waren we in Hongarije en niet in België. Na een korte opname in een Hongaarse gezondheidsinstelling en een fortuin aan telefoongesprekken met België erna is ze door de Belgische ziekteverzekering gerepatrieerd. Die repatriëring zag ik als een dwingend feit vanwege de bureaucratische wetgeving alhier, die me argwanend maakt. Ik dacht: in België is ze het best af.

Familie handelt erg vreemd

In die laatste gedachte heb ik me dus helemaal vergist. Ik ben goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de huidige stijl der levensopvattingen in België, maar nooit kwam ik er mee in aanvaring. Ik had met de achtergebleven familie van mijn moeder goed samengewerkt om haar naar een kliniek bij Gent te repatriëren. In die regio woont moeders familie, die ook de directe contacten onderhoudt met de dokter ter plaatse. Juist dat laatste had ik beter niet gedaan. Ik zie nu in wat er allemaal mis kan gaan als je zaken rondom de gezondheidstoestand van je moeder moet regelen vanuit het buitenland.

Contact met moeder afgesneden

Zodra moeder gerepatrieerd was, werd alle contact met ons om een onverklaarbare reden afgesneden. Ik merkte dat alle betrokkenen op afstand (ik en vrienden van mijn moeder) met leugens werden overspoeld. Het ging zelfs zo ver dat mijn moeder van iedere mogelijke bezoeker werd afgeschermd. Vreemd genoeg dook plots al een bevriende notaris op van de Belgische familie. Nog vreemder is dat het doktersgeheim al tegen mij word ingezet. Zo zie je maar, als je niet oplet terwijl je in het buitenland zit, word je berooid in Belgie. Ik krijg vaak te horen dat we als Belgen en Nederlanders in Hongarije beroofd worden, het blijkt dus ook andersom even snel een realiteit te zijn.

Huwelijk moest vol schone schijn

Om diverse zeer zwaarwegende redenen konden we niet op stel en sprong afreizen naar België. Afgelopen maandag werd me pas duidelijk wat de reden was voor alle geheimzinnigheid rond mijn moeder.
In België worden kinderen gepushed naar het ideaal waaraan ze moeten gaan voldoen. Studie, sport,werk, alles moet daarvoor wijken, al moet men tegenwoordig daarvoor over lijken gaan. Dat dit nu nog de reden is van het afschermen, nee zeg maar wegwerken van mijn moeder, doet mij huiveren.

Ziekelijke tante mocht feest niet verstoren

Het laatste nichtje van mij trouwde vorige week. Het is zo’n opgeklopt gevalletje dat ’assistentie familierecht aan een welbepaalde vlaamse Universiteit’ op haar visitekaartje heeft staan. Een tante in de kliniek met dan nog een vermoedelijke genetische familie-afwijking is dan geen goed verhaal op een ’opgeklopt’ trouwfeest. Daarom moest iedereen en alles rondom tante in de vergeetput. Wat men toch allemaal niet doet in overbetutteld België, waar straatvoetballertjes al op het WK worden gewaand...

Doordat je in het buitenland bent met een heel andere cultuur, zie je de wereld en zeker de wereld waar je vandaan komt met heel andere ogen. Ik zie nu dat de West-Europese samenleving steunt op fantasievoorstellingen en sprookjes. Maar de werkelijkheid is geheel anders.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick,

  Inderdaad door dat je in het buitenland zit zie je dingen anders. Iedereen wil het ideaal beeld, maar moet je niet tevreden zijn met hoe je bent? Hoe is het met jou moeder afgelopen?

 • no-profile-image

  Han

  Patrick je snijdt hier een teer punt aan. Ben je verkast naar het buitenland zie je Belgie of Nederland met andere ogen. Wordt je kritisch op je eigen land en volk.
  Dan zie je dat de mensen in je nieuwe land, misschien minder hebben, maar niet ongelukkig zijn en zich doorgaans socialer gedragen. Ik mag hopen dat het met je moeder weer de goede kant op gaat en dat de familie tot het bezef komt, dat leven een kwestie is van geven en nemen.

 • no-profile-image

  halve belg

  Patrick,

  Ik herken wel veel van je verhaal, als zoon van een vlaamse moeder. Ook bij mijn moeders familie denkt men gelabeld(aan elke omhooggevallen trut die te lui is om te werken maar wel madam wil spelen wordt een kaartje dokter of advocaat gehangen op de huwelijksmarkt)en de simpele ziel die gewoon zijn gang gaat en een eigen boerderij opbouwd en doorgaat wordt eerst geminacht en als de zaken redelijk gaan, slaat heel de boel om in jaloezie.
  Zo zag ik een aantal jaar geleden ineens familie die 200km verdeop woont midden in de week met zijn allen bij mijn ouders op de oprit staan,(we kunnen elkaar zien wonen) dus ging ik kijken, bleek mijn belse oma gestorven te zijn. Al die omhooggevallen trutjes van tantes en nichtjes wilden dat boertje er niet bij hebben.
  Nu ziet alles er iwets anders uit bij ons en willen ze allemaal langskomen met hun kleine ettertjes om in het binnenzwembad van onze kinderen te kunnen plonzen. Nu heb ik al dat gajes niet meer nodig.

 • no-profile-image

  Bert

  Dat anders zien van België en Nederland dat hoor je van alle mensen die lang in het buitenland zijn.en vaak dat anders zien is de reden dat ze niet meer terug willen naar hun geboorte land.Dus velen en ik kunnen ons goed vinden met Han reactie. Hoop je band met je moeder is nu weer open en heb je je stokjes links en rechts er voor kunnen steken.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, juist ik blijf liever ook uit Nederland, maar ja uiteindelijk zal er ook brood op de plank moeten,dus daar hangt het een en andere ook van af.

 • no-profile-image

  Jan

  Kennelijk is er nog wel een stukje heimwee naar hetgeen in Nederland gebeurt. De emigranten zijn veel actiever op dit forum dan de autochtonen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Jan, waarom? Het is makkelijk hier contact te hebben met andere die ge-emigreerd zijn.

 • no-profile-image

  Bert

  Jan Overzee.Eerste tijd heimwee zal ik niet ontkennen en anderen ook niet denk ik.Die Limburgse appelstroop heb ik lang gemist ja op mijn boterham.Maar nu met internet de laatste jaren zie je het nieuws en familie.En Niet heel langzaam maar zeker zie je een heel groot verschil met hun daar ik hier. Niet alleen ik ik bedoel anderen op andere plekken op de wereld.Laat ik het zo zeggen. van de 6 meeste bloggers op Boerderij elk op andere plaats op de wereldbol.Is niemand die kan begrijpen dat iemand in NL een bus of trein chauffeur op zijn gezicht slaat.En dat dat bijna als zo goed geaccepteerd word in onze ogen dan.Ventje krijgt wat gezeik maar daar is het mee af.De ondergaande persoon zal zijn hele leven er mee zitten emotioneel en geestelijk.Meeste bloggers weten dat ik naar NL wil om dat te zien gebeuren en ik dan dat stuk stront zelf even afwerk.Reageer hier op wat jullie willen. ik niet op jullie.Dit is het kernpunt van respect voor een ander.Als je zegt ben van oude stempel O.K Ik zeg jullie zijn toe aan ontwikkeling hulp op menselijk niveau.Nog liver heb ik hier de hele NL T.V ploegen met iemand die hier een bus of metro chauffeur in elkaar slaat.Zo lang dat ik dat niet zie en uitnodiging voor dit land mag verzorgen qua visa en stukje politie beschreming.Zeg ik het is een zooi daar.En hoe hebben de mensen hier de niet moslim en moslim die bij mij op bedrijf varkens vlees eten en bier nou ja liever wodka drinken.Niet gelachen man toen ik vorigen week tuin vol had met hun en zei ik ben kwaad.uit gelegd waarom . zei i9n NL zwemmen nu mensen tussen de varkens in de varkens stront.waar jullie mosselmanneks duizend jaar geleden al van gezegd hebben kan niet word je ziek van en ze allemaal(de varkens kapot gemaakt hebben.En nu doet dat goede NL volk wat jullie al 1000 jaar verbieden.Man wat hebben ze gelachen hier.Echt wat hebben ze me proberen uit de tent te krijgen.Nou ja dat lukt ze niet.Allemaal vrolijk of bewusteloos naar huis gestuurd met alle zorg van de NL veehouder achter hun gat.
  Maar levend in fantasie en plank voor de kop zijn de gene in NL die in de blubber zich zelf op zelfde hoogte zetten als varkens.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Patrick, sinds ik in Duitsland woon zie ik het enorme verschil in mentaliteit, niet alleen in mijn familie trouwens. Wij hebben door een windhoos heel veel schade; ik heb het gemaild. Van mijn enige broer (ik heb geen zussen) kreeg ik toch op de dag zelf een mailtje terug met wel vijftien woorden. Eventjes bellen, een aai over de bol geven, komt niet in hem op. Ik vind het elke keer weer verbijsterend, zijn totale des-interesse in ons en heb tegen beter weten in jaren geleden geprobeerd om contact met hem te krijgen Zijn vrouw heeft me gemaild dat ik hem alleen maar van me wegjaag en dat ik me anders moet opstellen, wil ik hem nog zien. Het doet me gruwelijk veel verdriet, maar ik kan het niet veranderen. De laatste keer dat ik daar op een verjaardagsfeest was werd door een vriendin van hen die om de hoek woonde gezegd dat ik onmogelijk een zus kon zijn, ze kende mijn broer al jaren, hij had het nog nooit over me gehad. Ik was perplex. Maar ja, ik ben ook niet echt een VVD-type dus pas ik er niet zo tussen, denk ik. Wat een hemelsbreed verschil, de stevige familiebanden hier, ook van degenen met familie in het buitenland.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goeiendag Patrick, als het om de pegels (het geld) en de schijn gaat, gebeuren er soms (nou ja soms?) gekke dingen!!!... Het is waar, de west-Europese samenleving zweeft in een mistige wolk!!!... ''Schijn bedriegt'', zegt een spreekwoord en om de schijn hoog te houden wordt er ook wat makkelijker bedrogen denk ik (?). Verder hoop ik voor jou en je moeder dat het weer de goede kant op mag gaan. Groeten.

 • no-profile-image

  luc

  Iedereen zijn familie kan verschillend gaan reageren.
  Het stoort mij dat je afgeeft op je Belgische familie en daardoor de indruk geeft dat iedereen in België "omhooggevallen" dokters en assistenten of andere truttekes in de familie heeft en dat ziek(t)en in de familie moeten weggemoffeld worden.
  Je geeft hier de indruk dat alle Belgen zo zijn en dat hoeft niet. Excuses zijn dan ook op hun plaats.

 • no-profile-image

  Jan

  Het is de kleur van de bril die je op zet. Ik zie zeker in Nederland misstanden, maar nog meer in onderstaande landen. Je kunt moeilijk beweren dat het oostblok gevrijwaard is van criminaliteit en moderne slavernij. Waar de één het zich lam zuipen sociaal noemt, ervaart de ander de ellende hiervan aan den lijve. De columnist wijst er op dat het woord emigrant niet in zijn woordenboek voorkomt, kiezen is moeilijk. Dat kennen Nederlandse allochtonen natuurlijk ook, ze wonen hier en denken nog daar. Nou eerst een lekker biertje en vooral positief blijven.

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Voord schrijdend inzicht en met een objectieve bril kijken werpt soms een geheel ander licht op de werkelijkheid!
  Het is inderdaad waar dat het treurig is dat in het steeds "wilder wordende westen" niemand meer ergens van op kijkt, helaas ik ook niet!
  Zo is er wel grote paniek ik de vastgoed wereld omtrent het voornemen het boek "vastgoed fraude" te verfilmen, kijk daar spelen de emoties wel ineens hoog op? Advocaten zetten zich maximaal in en er zou zelfs geld geboden zijn om de zaak af te kopen? Het was al een hete zomer!

 • no-profile-image

  Jeroen

  @luc zo moet je het niet lezen.
  @De problemen in deze landen zie je net zo hard. Ik krijg die vraag ook van mijn familie, corruptie dit en dat, maar overal in de wereld heb je problemen.(<>)
  Alleen je gaat dingen anders bekijken doordat je geen binding meer zo hebt met 1 land.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen ik deel je mening. het is geen goed f fout / slecht verhaal, het is gewoon afstand nemen van wat je altijd >normaal< gevonden hebt. Het verhaal van Patrick over de pushup dames en heren, speelt in de hele wereld. Ook in Rusland, Amerika en Nederland telt een boer nu even niet mee net zo min als de >vuilnisman< Als beide er niet waren, werd de bevoking in de stad snel geminimaliseerd door honger en versmering. De verhalen over corruptie doe ik altijd af met >is een agent die zijn hongerloon aanvult< corrupt? Is de directeur die zijn onmogelijk te verdienen hoge bonus op eist na ontslag >eerlijk

 • no-profile-image

  onno

  Je moet het zo maar zien, uit het oog uit het hart..Ondergetekende is al 20 jaar weg uit Nederland en dus al 21 jaar voor gek verklaard. Als je relativeren wilt moet je gaan reizen. Ik ben begonnen in Denemarken, zonder geld, en dus een bedrijf gekocht wat een zeldzame zooi was. Krijg je ramptoeristen( moet je eens zien wat Onno heeft:):)) en als het dan draait is er niemand meer. Ook een gedeelte van de familie niet. Wat moet je ervan zeggen? Als ik sommigen van de familie in een bar zou treffen zou ik nooit meer met ze praten. Maar dat kan dan niet omdat...
  Net als Bert hebben we het in de Ukraine ook wel eens over wat er in Nl gebeurt met jochies die buurten terroriseren. Wordt smakelijk om gelachen en voorgesteld om een paar tickets te regelen, is het zo afgelopen. Ik kom ook regelmatig in Turkije, waar in het westen de meiden er buitengewoon modern en leuk uitzien, totdat je op het vliegveld staat om naar Amsterdam te vliegen, een en al nors kijkende mensen met hoofddoeken. Niets verkeerds aan, maar toch.
  En corruptie in het buitenland? Ik heb wel eens op de Nederlandse ambassade gezegd in Kiev dat ik het toch wel ijzersterk vond, dat het woord "corruptie" in het westen veranderd in "lobbyen". Breek me de bek niet los..
  Er is overal wel wat, ook in Nederland, landje is leuk voor een paar dagen, maar dan moet ik weer weg. En als je dan op afstand kijkt moet je toch wel eens glimlachen.

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen je verwijst naar Ontwikkelingshulp en politiek of moet ik zeggen polikliek. Ik kan je aanraden >De Crisis Karavaan< van Linda Polman eens te lezen. Dan wordt duidelijk dat de stammenoorlogen brood nodig zijn om de >Hulporganisaties< een bestaans recht te geven, want anders zouden er veel goed betaalde banen verdwijnen. De schrijfster noemt het Industrie!!

 • no-profile-image

  onno

  lobbyen jongens, lobbyen...

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.