Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijs lijnzaad schiet omhoog

De prijs van lijnzaad is omhoog geschoten. De groothandelsbeurs Rotterdam noteerde vorige week €511 per ton, ruim 40 % meer dan een maand geleden. Dat maakt nieuwsgierig naar de oogstprognose. In de arealen binnen de EU is ten opzichte van 2009 nauwelijks verandering gekomen. De opbrengsten per hectare wijzigen wel, voor sommige landen aanzienlijk. Het Verenigd Koninkrijk, de grootste producent, kan 16 % minder opbrengst tegemoet zien, Zweden zelfs 21 % minder en België 20 %. Van de grote productiegebieden kan alleen Frankrijk rekenen op méér opbrengst: 5 %. Ook Nederland en Tsjechië, met kleiner areaal, verwachten flink minder opbrengst.
Binnen de EU zal de opbrengst aan lijnzaadoogst 2010 volgens de prognose van eind juni uitkomen op 111.000 ton. Dat is 15 % minder dan die van oogst 2009.

Prognose: Prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    euro

    blaumaanzaad sky is de limit eindelijk omhoog

Of registreer je om te kunnen reageren.