Akkerbouw

Achtergrond

uien duurder, maar niet extreem

Met een fikse verhoging van de noteringen in Emmeloord van €7,50 per 100 kg schoten de prijzen voor de uien deze week omhoog. De verwachting van een vast gestemde markt kwam daarmee uit. Het einde van het seizoen houdt toch een minder euforische stemming voor degenen die nog uien beschikbaar hebben. Kwaliteit is een punt van zorg, vandaar de gescheiden noteringen voor uien uit de luchtkoeling en voor de mechanisch gekoelde.

Rusland blijft de Nederlandse exporteur een spaak in het wiel steken, anders zou de vraag van het moment beduidend groter zijn geweest. Afrikaanse bestemmingen maken dat voor een groot deel goed. Prognose voor de export is dat de beschikbare partijen oude uien precies voldoende zullen zijn om te kunnen voldoen aan de vraag.

De stemming is rustig. Boeren, in met name de Flevopolder, bieden nu hun laatste uien aan. Dit ook in de wetenschap dat binnenkort de eerste plantuien eraan komen. Deze hebben weliswaar een groeiachterstand, dus enorme vaart zal dat niet lopen. Sorteerders maken een baalprijs van om en nabij de €30, Na aftrek van kosten ontvangt de boer dan €25.

Prognose: Prijzen minstens stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.