Akkerbouw

Achtergrond

Zwakke euro, duurder graan

De uitvoer van tarwe vanuit de Europese Unie blijft uitstekend verlopen. Vorige week is voor ruim 690.000 ton tarwe (inclusief tarwebloem uitgedrukt in tarwe-equivalent) aangevraagd en afgegeven. De uitvoer van gerst blijft, ondanks de verder verzwakte euro, matig verlopen. De EU is momenteel een netto exporteur van ongeveer 14,8 miljoen ton graan. Het onafhankelijke Franse analistenbureau Stratégie Grains heeft de EU-oogstraming negatief bijgesteld met 1,7 miljoen ton tot 287,8 miljoen ton. De recente prognose van de Europese Commissie kwam uit op 290,1 miljoen ton. Vooral de gerstoogst van 55,6 miljoen ton (vorig seizoen 61,8 miljoen ton) en de roggeoogst van 8,2 miljoen ton (vorig seizoen 9,9 miljoen ton) zijn aanzienlijk lager dan die van vorig seizoen. Voorlopig is de eurokoers de stimulans van de graanprijs.

Prognose: Prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.