Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Zaaien blijkt weer een kunst dit jaar BOE011613W

We konden het graan niet diep genoeg zaaien, dus moeten we maar wachten op regen. De kikkererwten zaaiden we erg diep met een gehuurde machine.

Het had al weken niet geregend bij het aanbreken van het zaaiseizoen (22 april). De toplaag, de bovenste 5 tot 10 centimeter dus, was daardoor helemaal uitgedroogd. Daarbovenop luidden de weersvooruitzichten droog en zonnig voor de komende weken. Om de tarwe toch te laten kiemen moesten we dus weer heel diep zaaien.
Op het eerste perceel dat we dat probeerden ging dat heel matig. De John Deere 9530 met zijn 316 kW (430 pk) en maximum belaste gewicht van ruim 20 ton kon de 24 meter brede zaaimachine nauwelijks vooruit krijgen op deze diepte. Hij had meestal meer dan 20 procent slip. Daarom besloten we met deze machine alleen droog te zaaien, dus alleen in de droge grond op ongeveer 5 centimeter diepte. Dan maar hopen dat over enkele weken regen valt en het zaad alsnog kiemt.

Om toch op tijd tarwe uit de grond te krijgen, hebben we de kleine zaaimachine van 12 meter gebruiktde percelen waar het vocht minder dan 15 cm diep zat. Dat lijkt tot nu toe goed uit te pakken, zie de foto’s hieronder.

Kikkererwten wel in vochtige bodem

Na het zaaien van 4.000 hectare wilden we de kikkererwten op de resterende percelen zaaien. Het vocht zat er dieper dan verwacht, daarom huurden we een nieuwe zaaimachine die met tanden werkt in plaats met schijven. Daarmee konden we wel dieper zaaien, wat voor de kikkererwten zelf geen enkel probleem is.
Alleen de zaaicapaciteit neemt beduidend af. Door de lage rijsnelheid van acht kilometer per uur knden we gemiddeld maar amper 150 hectare per dag gezaaid krijgen. Daarom moesten we nog minstens 14 dagen onafgebroken zaaien om de laatste 2.000 hectare in de grond te krijgen. Daarna staat een buurman op de lijst die een loonwerker aan het zaaien heeft, maar die schiet ook niet hard op.

Video en foto's: Gerrit Kurstjens

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marcel

  machtig mooi werk, zou ik ook wel willen doen in mijn vakantie..

 • no-profile-image

  bart

  Ik zie dat jullie ook al aan de biodiesel zijn op het bedrijf?? Of is het reclame en zit er gewone diesel in de semi?

 • no-profile-image

  Kermit

  Maar goed dat je ook fotoos laat zien. Bij het lezen van het verhaal dacht ik eerst nog dat jullie niet gezaaid maar de zaden begraven hadden.
  Als het veel regent, zal wel niet daaro, gaan jullie dan nog de tarwe aan aarden om het verzuipen tegen te gaan?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit hoe noemen jullie zo'n dubbele oplegger ? hier wordt zo'n ding een B train genoemd bij een A train wordt er een dolly onder de laatste oplegger geschoven dus word een echte aanhanger die worden hier nog maar sporadisch gebruikt .Gerrit ik keek er van op dat je in dezelfde tijd zaait als wij ik neem aan dat de tarwe wintertarwe is maar de erwten wanneer denk je die te oogsten
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Gerrit Kurstjens

  Ed, zo,n dubbele oplegger noemen ze hier ook een B double, een enkele oplegger is een semi en een trippel is er uiteraard een met 3 opleggers. Hier zaaien ze alleen (winter)tarwe die 140 tot 180 dagen nodig heeft tot oogst, die tegelijk met de chick-peas is, omstreeks october/november. In het zuiden hebben ze minstens 30 groeidagen meer nodig. Kerwin; 90% van de problemen met tarwe is verdrogen en vorstschade bij de bloei, verzuipen komt bijna niet voor. Bart; Diesel is meestal vermengd met 10% biodiesel, echter indien je wat meer betaald kun je ook normale diesel krijgen. Marcel; Veel jonge Nederlanders helpen hier tijdens zaaien en oogsten mee. Minimale eisen zijn meestal, van een gemengd bedrijf ,akkerbouwbedrijf of loonbedrijf komen, uiteraard ervaring met landbouwmachines hebben, wat engels spreken is ook handig. En niet ouder dan 30 jaar zijn, om een visum in Australië te krijgen.

 • no-profile-image

  mark

  Marcel als je werk zoekt in het buitenland kijk dan eens op <>.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.