Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Voorlichtingsdienst organiseert Rallye

Nu alles in de grond zit en voorspoedig groeit, is de rustige tijd van het jaar weer aangebroken. Dat betekent bezoeken aan demovelden en de jaarlijkse Rallye van Agro d’Oc.

Alles is gezaaid en groeit al best. Afgelopen week hebben we nog wat regen gehad en daar waren we echt aan toe. We zitten nu in een van de rustigste perioden van het jaar. Niet voor niets wordt er in deze tijd nogal wat georganiseerd. Zo bezochten we het tarwedemonstratieveld van een kleine, plaatselijke graanhandelaar, met natuurlijk een apéritief en barbecue na afloop. Ook was er een demodag waarop Pioneer zijn nieuwe zonnebloemrassen demonstreerde.

Dit soort dagen vind ik altijd maar weinig zeggend. Het proefveld is klein en perfect verzorgd, er mist geen enkel plantje en er staat niet één onkruidje in. Eigenlijk is het meer tuinieren wat ze ons laten zien en dus niet echt de realiteit. De komende week staat een dag van de hennepcoöperatie met bezoek aan de fabriek en een nabijgelegen akkerbouwbedrijf op het programma.

Koepel van studieclubs

Naast deze zakelijke dagen is er in deze periode ook nog de Rallye van Agro d'Oc. Daar kijk ik elk jaar echt naar uit. Agro d’Oc is een overkoepelende organisatie van de Ceta’s (Centre d'Etude des Techniques Agricoles, zeg maar landbouwstudieclubs). In het zuidwesten van Frankrijk zijn er 45. Samen tellen ze zo'n 900 leden, die in totaal 113.000 hectare bewerken. De eerste Ceta is opgericht in 1966, koepelorganisatie Agro d'Oc is ontstaan in 1970. Elke Ceta telt 15 tot 30 boeren die regelmatig bijeenkomen om ervaringen op economisch en teelttechnisch gebied uit te wisselen. Elke vergadering wordt bijgestaan door een landbouwingenieur van Agro d'Oc die de gegevens verwerkt.

Agro d'Oc is een volledig onafhankelijke organisatie. In tegenstelling tot veel lokale coöperaties financiert zij zichzelf zonder Europese of regionale subsidies. Ze werkt door en voor haar leden en geeft betrouwbare, objectieve en onafhankelijke voorlichting op een heel breed terrein. De organisatie verzorgt onder meer de inkoop van bestrijdingsmiddelen, kunstmest, brandstof. Daarnaast onderhandelt ze over contracten met verzekeraars, banken, de gezamenlijke inkoop van materieel tot zelfs telefoonabonnementen. Argo d'Oc was goed voor een omzet van €51 miljoen in 2009.

Lid worden van Agro d'Oc kan alleen via een Ceta. De président (voorzitter) van deze Ceta stelt de nieuwe kandidaat voor aan de leden, die vervolgens een positief of negatief advies geven. De kosten zijn voor de eerste 30 hectare €365 en vervolgens €8 per hectare. Deze kosten zijn snel terugverdiend, want Agro d'Oc maakt geen winst en verkoopt dus alles tegen praktisch de inkoopprijs. Ze keert aan het eind van het jaar de winst uit aan de leden naar gelang de inkopen die zij bij Agro d’Oc hebben gedaan.

Studiedag op hoog niveau

De Rallye vindt eens per jaar plaats op de boerderij van een van de leden. Dit jaar was het op een akkerbouwbedrijf van 120 hectare dat ploegloos werkt en met 400 ton opslag capaciteit. 300 van de 900 leden waren aanwezig. De studiedag bestond uit zes workshops. De eerste ging over het testen van verschillende tarwerassen onder verschillende omstandigheden: intensief versus extensief en half-half met verschillende hoeveelheden zaaizaad, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Na de oogst volgt nog een compleet verslag van de opbrengsten en marges.

De tweede workshop behandelde het aanpassen van een normale zaaimachine voor directzaaitechnieken en -omstandigheden. Enkele zaaimachines van verschillende leden en merken stonden ter demo. De derde workshop was de strip till-techniek met drie verschillende machines en met een enorm gat in de grond om het effect op de structuur zichtbaar te maken. Workshop vier ging over de verkoopstrategie voor dit seizoen en het volgende jaar op de termijnmarkt. Daarbij werd uitgebreid ingegaan op de markten van tarwe, mais, koolzaad en zonnebloemen. De vijfde workshop was veel theoretischer en vertelde over de wetgeving voor de opslag van bestrijdingsmiddelen, de classificaties R40 R49 R45 en R60 R61 R62, het duidelijk lezen van de
etiketten, beschermende kleding voor de boer en de spuit-, vul- en wasplaats.

Nieuwe vorm van graanverkoop

Workshop zes was besteed aan Grain d'Oc en ging over het direct verkopen van granen af boerderij. Grain d'Oc is een bureau van Agro d'Oc speciaal voor de graanverkoop. Het heeft een gat in de markt gevonden door te bemiddelen in de verkoop van granen tussen boer en koper. Steeds vaker zijn kopers op zoek naar kleine, specifieke hoeveelheden en steeds vaker willen ze juist het spoor van het product duidelijk kunnen volgen vanaf de boer. Grote coöperaties of handelaren kunnen dit niet, doordat bij hen alles ‘op de grote hoop’ gaat en ze daardoor nooit kunnen nagaan waar welk graan geteeld is. Er is dus een particuliere vraag uit de hoek van maalderijen die maar één soort tarwe tegelijk willen. Daarbij profiteert Grain d’Oc van de vraag naar gegarandeerd GMO-vrij.

Na dit alles is het tijd voor een uitgebreide lunch in de plaatselijke feestzaal, waar aan tafel nagepraat wordt over de onderwerpen van de ochtend. Ook hier is weer sprake van een rijke, vrije uitwisseling onder boeren.

Agritel, een particuliere onderneming die boeren helpt bij het verkopen op de termijnmarkt, verzorgde de middag. Ze gaf raad over de verwachtingen, eventueel te nemen opties (calls-puts) en ging in op de wereldvoorraad en oogstverwachtingen. Na de uitgebreide maaltijd met een glaasje hier en daar mag het duidelijk zijn dat 's middags menig boer zat te knikkebollen in de zaal.

Foto's: Cera

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    HERWIN

    Jan Job,
    weer een prachtige weblog waarin duidelijk staat beschreven welke rol de studieclubs en bijbehorende organisaties kunnen spelen en toont eens te meer dat de reguliere coopératies een deel van de markt hebben laten liggen

Of registreer je om te kunnen reageren.