Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt leeft op

In het zuidwesten is de uienhandel grotendeels gedaan, maar in de Flevopolders zijn nog wel goede partijen te vinden. Hier kunnen boeren met beschikbare vrije uien handelaren en commissionairs op het erf verwachten. Het is nu wel een zeer dunne markt. Komen kijken is ook kopen. Er zijn er immers nog maar weinig. Bovendien speelt aan het einde van het bewaaruien seizoen, met wisselende weersomstandigheden (het is al erg warm geweest), de houdbaarheid een grote rol.

Uien uit luchtgekoelde opslag zijn grotendeels verhandeld. Wat nog goed bruikbaar is komt uit mechanische koeling en kistenbewaring. De beurs Emmeloord maakte in de jongste noteringen van donderdag dan ook geen onderscheid voor de sorteringen 30 % en 60 % grof, maar wel in de wijze van bewaring. Luchtgekoeld deed €18,00 tot €20,00. Uien uit opslag met mechanische koeling noteerden €23,00 tot €25,00. De stemming is dat ze richting €30,00 gaan. Voer voor speculanten?

De exportproblemen richting Rusland lijken mee te vallen, maar die markt blijft onzeker. Senegal komt weer in beeld als inkoper.

Prognose: Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.