Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Koolzaad gestaag duurder

De prijzen van de oliehoudende zaadgewassen koolzaad en lijnzaad, wat aan het oog onttrokken door de verwikkelingen rond tarwe en gerst, zijn de laatste maanden flink gestegen. Koolzaad noteerde vorige week op de groothandelsbeurs Rotterdam €297 per ton. Dat is ten opzichte van begin dit jaar 14 % meer en bijna gelijk aan de hoogste notering van 2009.

Het kan meer worden, afgaande op de kleinere oogsten die voor 2010 worden verwacht. De EU geeft als prognose ruim 800.000 ton minder, door lager uitvallende opbrengsten in de belangrijke productiegebieden Polen, Frankrijk en Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk produceert wel meer, circa 10 %. Koolzaad is een belangrijke bron van alternatieve brandstof.

Prognose: Prijs stijgt verder

Eén reactie

  • no-profile-image

    blau

    hoe is het met de blauwmaan prijzen gaan we weer speculeren, wat is de stand in de grootte productie landen ivm huidige prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.