Akkerbouw

Achtergrond 11 reacties

Integreren (2)

Aan de meeste afwijkende zaken en gewoonten wen je snel als immigrant. Waren de Canadezen maar net zo flexibel in hun maten en gewichten.

Canada is eind zeventiger jaren officieel overgeschakeld van het zogenoemde Imperial system op het metrische stelsel. Slechts weinig mensen hebben het zich echt eigen gemaakt. Men vindt het zo moeilijk. Ik schets dan altijd hoe makkelijk het is om het aantal millimeters in een kilometer uit te rekenen vergeleken met het aantal inches in een mijl.
Het antwoord op de eerste vraag is een 1 met een hoop (6) nullen. Om het antwoord op de tweede vraag te kunnen geven, heb je al gauw een rekenmachine nodig.

Landbouw blijft imperialistisch

Ook in de agrarische sector houdt men stug vast aan het Imperial systeem: pounds, gallons, ounces, acres, inches, feet, psi etc. Op de labels van de verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen geeft men echter alles aan in liters per hectare. Dat is wettelijk verplicht. Het levert veel boeren de nodige hoofdbrekens op.

Bij het vernieuwen van de spuitlicentie, iets wat elke vijf jaar moet, zie je sommige oudere collega’s echt zweten tijdens het examen. Ze hebben er grote moeite mee een berekening te maken van hoeveel liters van een middel er in de tank van de spuit moet om een aantal hectares te bespuiten met een bepaalde dosering.

Verwarring troef in de graanhandel

Men haalt ook veel dingen helemaal door elkaar. In de graanteelt wordt de opbrengst aangeduid in bushels per acre, maar de handel wordt gedaan in dollars per metrische ton. Nu is een bushel tarwe gelijk aan 60 pond bij een standaard hectolitergewicht, het zogenoemde test weight. Reken dan maar eens uit wat de prijs per bushel is als de marktprijs $125 per ton is en het test weight 58 pond.
Maar geen nood, dat hoef je niet uit te kunnen rekenen, want daar hebben we tabellen voor, toch? Dus op school leren ze dat ook niet.

Mijn zoon volgde hier een agrarische opleiding. Toen ik hem vroeg of hij voor mij uit kon rekenen hoeveel bushels mais per acre ik na droging tot 14,5 procent vocht over zou houden als ik 225 bushel per acre met 26 procent vocht zou oogsten, moest hij mij het antwoord schuldig blijven.
Toen ik die vraag voorlegde aan iemand van de locale graanhandel, pakte die ook zijn tabel erbij.
Ik heb zelf de formule wel kunnen bedenken. Wie probeert het ook eens en geeft mij het goede antwoord in de reacties?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan

  Dag Jan,

  Leuke berekening! Volgens mij is het antwoord 199.125 bushels namelijk 225x11.5% vocht verlies= 199.125. Ik hoop dat het goed is!:)

  Groeten Arjan

 • no-profile-image

  Martin Smits

  Lijkt me dat het dan 194,7 bushel per acre wordt. Wat bij deze berekeningen ook nog verwarrend kan werken is de vraag of het vochtpercentage wordt uitgedrukt als percentage van het bruto gewicht of als percentage van het netto gewicht. Die discussie is er met name nogal eens in het buitenland als het gaat om de manier waarop tarra bij de bietenoogst wordt aangegeven. Maar bij graan mag ik toch aannemen dat iedereen rekent met het percentage vocht ten opzichte van het bruto gewicht?
  Maar ben benieuwd hoeveel mensen het goed uit kunnen rekenen. Ik heb 10 jaar in het (landbouw-) onderwijs gewerkt..... Het klinkt alsof het Canadese onderwijs wat rekenen betreft veel lijkt op dat in Nederland. Helaas.

 • no-profile-image

  Pleun

  Volgens mij maakt het niets uit, omdat het een inhoudsmaat is en geen gewichtsmaat. Ik denk dus dat het 225 bushel blijft

 • no-profile-image

  boer

  volgens mij is het 199.125
  berekening
  26-14.5=11.5
  100-11.5=88.5
  225*0.885=199.125

 • no-profile-image

  twan

  Ik denk dat het ook 199.125 moet zijn.toch?

 • no-profile-image

  Örjan

  Aan Jan, over integreren gesproken, wat vinden de canadezen ervan dat je je land met europese werktuigen op een europese manier bewerkt? Die indruk krijg ik als ik de foto's van je weblogs bekijk.

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Jan hier in quebec en oost ontario krijgt de jeugd op school het metrischestelsel geleerd en snappen dat ook mijn vrouw bv denkt altijd in fahrenheid maar de meeste zeker de jongeren hier in celcius met enkele uitzonderingen zoals 'n 45gallon vat olie praat men hier toch in liters en mili ltrs metaal en bouw zijn vaak nog imperial maar de tekeningen van overheidswerken zijn metrisch
  Wat je vraag betreft pakken we eerst even de grain shrinkage tabel er bij (gebruikt bij elke elevator want je hebt namelijk altijd iets meer gewichtsverlies als het vocht verlies) die zegt van 26% naar 14.5% =13.95%verlies dus 225X0.8605=193.61bushels :39.368=
  4.91 metrische tonnen een keurige opbrengst(voor hoofdrekenen gebruik ik meestal 40 min een beetje en voor soya 36.5) Jan eerst was het na het zaaien eigenlijk te droog nu regent het zo vaak dat spuiten een beetje passen is
  groeten Ed

 • no-profile-image

  graanboer

  Waarom ben jij eigelijk naar canada gegaan om te boeren,?? Als ik je verhalen zo lees is alles in nederland beter, en snappen die canadesen er niks van. Kijk al weer uit naar je volgende positieve verhaal.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Graanboer Canada, zet dan ook gewoon jou naam er neer. Je mag best een opmerking hebben of vraagtekens hebben waarom een land iets doet.
  Laatst een oude aflevering van O.C.C op discovery gezien, waar ze volgens mij een half uur bezig waarom om iets op te meten. Ivm optellen en aftrekken van 1/3 plus 1/5 of je snapt het wel.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Jan als je onderdelen nodig mocht hebben voor je Renauld trekker dan laat het maar weten want hier in quebec heeft de coopfederee lang renaulds verkocht en zijn onderdelen nog leverbaar maar zijn vaak duurder dan in NL De dealer hier is bereid die naar je toe te sturen hij heeft dat ook gedaan voor een hollander die bij Grand Band zat Mijn @mail adres heb je
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Het antwoord op mijn vraag is volgens mijn berekening 194,7 Bushels. 225 x 74 : 85,5 = 194,7. Voor iedereen die het goed had biedt ik een gratis overnachting bij ons aan plus een rondleiding door dit gebied.
  Pleun: Een bushel is inderdaad een inhoudsmaat, 37 liter of zo, maar die hoeveelheid moet wel een bepaald gewicht hebben, test weight oftewel hl gewicht.

  Orjan: Wij werken inderdaad met vrij veel Europese machines. Daar kijkt men soms wel van op maar er komen hier steeds meer Eur. machines op de markt de laatste 10 jaar. O.a. Lemken, Amazone, Peecon, Pottinger, Zuidberg, Gaspardo, Monosem etc etc. Zo bijzonder zijn wij dus niet (meer). Wij hebben veel gebruikte machines geimporteerd uit Nederland omdat die hier of niet te krijgen zijn of veel duurder zijn. Veel is voor Nederlandse begrippen verouderd spul maar wij zijn niet zo kieskeurig. Als het maar werkt. Hebben ook wel nieuw geimporteerd, zoals die Sieger spuit. Die vond ik gewoon veel beter dan de Hardi of Gregson hier en was nog goedkoper ook.
  Ed: Dat bedoel ik dus: iedereen pakt snel zijn tabel erbij zonder te weten hoe het zit. En vertel mij eens waar die laatste bushel dan blijft. Met drogen verdwijnt er volgens mij alleen maar vocht. Verdwijnt die laatste bushel in de zak van de handelaar ? Wat betreft onze Renault trekkers, daarvoor heb ik al eens wat filter ed uit Quebec laten komen. Verder vragen ze tot nu toe weinig onderdelen. Hoop dat dat zo blijft. Het zijn oude maar beregoeie trekkers.
  Graanboer: Tis inderdaad helemaal niks hierzo.
  Jeroen: Rekenen is niet het sterkste punt van de gem. Canadees maar ik geloof dat de jongere generatie in Nederland ook snel naar de zakjapanner grijpt. Wij hadden vroeger iedere dag hoofdrekenen op school en dat is erg leerzaam gebleken vind ik. Ik ben in mijn verhaaltjes soms wel kritisch maar dat is gewoon zoals ik het ervaar. Wil niet zeggen dat het elders allemaal beter is toch? Maar wij doen het hier op ons eigen manier en het maakt mij niet uit of dat anders is dan gebruikelijk. Het gaat erom dat je er zelf een goed gevoel bij hebt.

  Groeten uit een warm Canada, 32 graden.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.