Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

Duur graan

Overvloedige regenval werkt catastrofaal uit op de graanteelt hier in Hongarije. Een lichtpuntje: de graanprijs stijgt nu pijlsnel.

De natuur is hier vanaf begin april in een verkeerde beweging: regen, regen en nog eens regen. Wie dacht dat het in juni zou verbeteren, kwam bedrogen uit. Juni wordt niet veel beter dan april en mei. Het land ligt er elke dag nog verdronkener bij dan de dag ervoor.
Vrijdag 18 juni viel er 26 mm regen in een uur tijd. Enkele dagen ervoor viel nabij de Tisza 60 mm in één enkel onweer. En ook voor deze week word onstuimig regenweer voorspeld. Het gevolg zal duidelijk zijn: de wintergranen staan er verzopen bij.

Wintergerst bijna rijp

De wintergerst is bijna rijp. De oogst start midden volgende week. Ik zag vandaag (zondag 20 juni) een veld waar volop greppels werden gemaakt om het water af te laten. Het algemene beeld is dat de deels gelegerde gerst en het kweekgras weelderig de kop opsteken. We kunnen er al zeker vanuit gaan dat hele stukken van percelen blijven staan omdat de combine er niet door kan komen.

Wintertarwe onder extreme ziektedruk

In Hongarije heeft de wintertarwe bij de aarvorming normaliter baat bij een vlaag regen. Maar dit jaar merken we dat te veel regen nog veel slechter is dan geen regen. De ziektedruk is gigantisch hoog en het is vechten tegen de bierkaai. Graantelers gaven al fortuinen uit aan ziektebestrijding. Waar getrokken spuiten het land niet op konden, is de helikopter ingezet. Het resultaat is zeker niet sluitend. Bijna geen enkel veld staat er ziektevrij bij. Dit zal de opbrengst ernstig drukken.

Stand van de mais is erg wisselvallig

Afgelopen week is zowaar de laatste mais gezaaid. Het lijkt er op dat die beter zal worden dan de vroeggezaaide. Die heeft in de afgelopen maanden honderden millimeters regen moeten doorstaan. Op de hoger gelegen velden valt het naar omstandigheden nog mee, maar een kleine laagte in een veld laat onmiddellijk achterstand (en geelverkleuring) zien. Opbrengsten van boven de 10 ton per ha worden zeker uitzonderingen.

Graanprijs stijgt pijlsnel

Sinds twee weken is de maisprijs pijlsnel aan het stijgen. Was de notering twee weken geleden nog €116/ton (incl. btw), vandaag ligt die al op €160/ton. Is dit de voorbode van hoge graanprijzen? Het zijn in elk geval indicaties en dit is uitzonderlijk voor de Hongaarse markt. We kunnen maar hopen dat de prijzen voor gerst en tarwe ook zullen aantrekken, anders zit de Hongaarse graanboer met een nog grotere kater opgescheept dan de afgelopen twee jaar.

Akkerbouwers in grote problemen

Dat de boeren in de problemen zitten, is overduidelijk. Financieringsbedrijven halen op grote schaal hun machines terug bij de graanboeren. De machineparken van hun dealers staan werkelijk volgestouwd met teruggenomen machines. Een park hier niet ver vandaan laat niets aan de verbeelding over. Daar staan meerdere teruggehaalde CAT-rupstrekkers van de zwaarste categorie, alsmede graan-zaaimachines van 12 meter breed en andere vergelijkbare machines.
Een goede bron bij een van de grootste maaidorserimporteurs zei mij twee maanden geleden al dat vele graanboeren grote problemen hebben om de financiering op hun combines af te betalen. Maar wat wil je ook met lage graanopbrengsten en de daaraan gekoppelde prijzen van de laatste jaren? De afgelopen twee jaar zijn bij veel graanboeren de brandstofkosten bij het zaaien al niet meer goedgemaakt, laat staan de overige kosten.

(Aanvulling 24 juni 15:45 uur) Gisteravond is mijn buur, de coöperatie Hort, gestart met het combinen van gerst. Deze had ongeveer 14 procent vocht. Ze hebben er met hun grootste maaidorser, een John Deere uit de WTS-serie, in vastgezeten. Alleen met de twee rupstrekkers (samen meer dan 530 pk) konden ze de combine weer lostrekken. En dat gebeurde op droge zandgrond, althans, dat wat droge zandgrond zou moeten zijn...

Foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Het lijkt wel of Petrus is vergeten de kraan dicht te draaien.Wat een ellende al die regen. Veel succes en hopen dat de rest van de zomer wat beter weer mag brengen

 • no-profile-image

  farmer

  Hier in saskatchewan, canada blijft een derde ongezaaid en wat er staat is ook aangetast door het vele water. De regen blijft maar komen. de ziektes zullen gauw toeslaan. Dus hier vandaan geen overschotten. We zijn allemaal in " survival mode"

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Hier is het tot nu toe vrij droog. Hebben laatste paar dagen maar een paar mm gehad en was ook wel nodig voor de gewassen.

 • no-profile-image

  Bert

  Patrick.eerste graan is geoogst dicht bij Kirgizië.Dicht bij hoof stad Astanna alles verdroogd en koud geweest.Rond Almaty staat het er best bij.Graan silos van vorig jaar nog zeer goed gevuld.Dus hier echt geen tekort.Maar bij jouw is het een ramp met alles in helle akkerbouw.Hou je voeten maar droog.En als er zoveel machines terug naar dealer gaan misschien straks een koopje voor goede trekker>Maar ja moet je dan ook geld voor hebben.Hoelijk je mais kan nog wat opbrengen in kg en geld.
  Sterkte.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Droog,droog en tarwe die doodgaat wegens vochtgebrek. 2 weken geleden met behulp van een bui met 5 tot 9mm kmam alles mooi op, echter nu is al minstens 500ha tarwe geheel dood. Veel laat gezaaid graan is een dubbeltje op zijn kant. Het vroeg gezaaid graan staat nog wel goed. Ook in het zuiden is nog voldoende vocht.

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Patrick hier hebben we een uitzonderlijk vroeg voorjaar gehad ik ben begonnen 28 maart met haver zaaien een week later zaten alle granen er in daarnaa vrij goed weer soms te droog toen half mei begonnen met de soya die had er echt moeite mee niet iedereen kwam boven warm en droog op sommige maisvelden is de bezetting zo'n een op 5 zeker de direct gezaaide heeft het moeilijk maar nu komt er genoeg water ook de laatkomers in de soya staan er boven hier zit er weinig schot in de graan prijzen de Chicago beursbeweegt sinds een half jaar eigenlijk maar weinig Hopelijk komt het allemaal een beetje op zijn voetjes terecht veel succes gewenst ed

 • no-profile-image

  Ley Breukers

  Beste Patrick
  Hier in west Slowakije ongeveer het zelfde beeld. De oogst is hier nog niet zodichtbij.Vandaag(25 juni) de koolzaad doodgespoten die nog het minst last heeft gehad van de nattigheid. Over een dag of 10 begint de oogst.Verder ook grote verschillen in vooral zonnebloem en maispecelen.Alle gewassen hebben afhankelijk van de ligging van het perceel meer of minder waterschade. Percelen waar we reeds bemestingskosten gemaakt hebben hebben we opnieuw ingezaaid wat volgens de regionale specialisten toch nog een oogst kan geven. We houden het er maar bij dat voor, de wintergewassen het seizoen er bijna opzit, voor ons als mens en d het jaar er al bijna half op zit en dat de late zomergewassen nog een hele tijd te gaan hebben.Hopelijk compenseert de opbrengstprijs een en ander. Niets is onmopgelijk, kijk maar naar de voetbalwedstrijd Slowakije Italie
  Groeten van Lei´Breukers SK

 • no-profile-image

  Patrick

  Ja ley , Zo is dat.
  Ken Slowakijke een beetje (was al enkele keren in NITRA stad en op huwelijks(ski)reis in de Tatra -Smokovec)en waar ik naar op kijk is dat als je in Balasargyarmat de grens overgaat je ONMIDDELLIJK een andere landbouw ziet die volgens mijn inziens op een paar vlakken beter is dan de Hongaarse. Raar dat een perceel tarwe de ene kant van de grens anders staat hier dan de andere kant bij jullie ...!!!!Kwa mehanisatie staan jullie ook anders en volgens mij realistischer gestructureerd maar met die apparte taaie grond bij jullie en de golvende landschappen kan ik geloven dat jullie ook de volle laag hebben gehad jullie palen ook aan Miscolc enz in het oogsten waar het nog het ergst was. Dat jullie later zijn in Oogst is zo hoeveel Hongaarse loonbedrijven gaan niet bij jullie brouwgerst oogsten. Opmerkelijk echter moest ik vast stellen vorig jaar dat de stroom omgekeerd aan het lopen is een Slovaakse loonwerker heeft hier in de buurt gedorst met het sjiekste en allegrootste-nieuwste van Claas. Met die grote franse overlaadwagens enz bij jullie denk ik dat Slovakije op een paar vlakken voor aan het lopen is op de Hongaren.
  Dat terug inzaaien moet kunnen heb 12 dagen geleden ook nog de laatste mais gezaaid en ga hem morgen sproeien tegen onkruid in 2 weken heeft hij al 4 blaadjes. sucses daar op die grond

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.