Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Continubedrijf

Zaaien en oogsten gaat hier de klok rond door. Daarbij gaat wel eens wat mis natuurlijk, want het blijft vechten tegen de slaap.

Het meeste werk in de landbouw werd vroeger, tot een jaar of tien geleden dus, overdag uitgevoerd. Die tijd is geweest. De landbouw is hier in Australië nu een continubedrijf. Bijna alle werkzaamheden gaan dag en nacht door, ook in de weekenden als de machines eenmaal goed afgesteld zijn. Dit is uiteraard alleen mogelijk met een dubbele personeelsbezetting. Normaal is de ploegwisseling om 6 uur ‘s morgens en 6 ‘s uur avonds. Dat wil zeggen dat om 6 uur de nieuwe ploeg klaarstaat. De vertrekkende ploeg helpt meestal wel even bij het onderhoud en brandstof aftanken, wat bij de ploegwissel wordt uitgevoerd. Zodoende is een loonstrookje met meer dan 90 uur per week ook vrij normaal.

Zo’n werkritme is na enkele weken best vermoeiend. Gelukkig hebben de enthousiaste Nederlandse chauffeurs er weinig moeite mee, hoewel ik soms wel met ze te doen heb. Roland zit bijvoorbeeld al drie weken onafgebroken in de nachtploeg en heeft in die periode amper daglicht gezien. Omdat het hier een subtropisch gebied is, zijn de nacht en de dag bijna even lang. Het wordt even na zes uur licht en ’s avonds rond half zes is het alweer donker.
Ook Rob Kuunders is al 40 dagen onafgebroken bezig. De dag voor zijn vertrek naar hier was hij in Nederland nog druk met erwten zaaien, de volgende dag kreeg ik een telefoontje van hem vanuit Singapore en de dag daarna zat hij hier op de trekker. Ik ben dus blij dat na 4 weken bijna onafgebroken zaaien, het vandaag een gedeeltelijke rustdag is wegens regen.

Nachtelijk bezoek van een buurman

Wij zijn niet de enigen die dag en nacht doorwerken. Vooral ‘s nacht bij nieuwe maan zie je onder de uitgestrekte heldere hemel met ontelbare sterren tegen de horizon andere zaaimachines met felle verlichting. De meeste percelen zijn kilometers lang. Een keer op en neer rijden duurt meestal een half tot een heel uur. De chauffeur hoeft dan al die tijd niets te doen, want iedereen rijdt met automatische gps-besturing. Geen wonder dat slaap voor de meeste chauffeurs het grootste probleem is.

Op een morgen reed ik langs een van mijn percelen en zag onverwacht een nieuw trekkerspoor dwars over het pad. Dit spoor kwam vanaf buurmans perceel. Ook de afrastering was over een grote breedte gerepareerd. Het was overduidelijk dat de chauffeur door het alarm van de kopakker heen geslapen was. Hij werd waarschijnlijk wakker van de afrastering waar hij dwars doorheen reed.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kobonde

  Onze buurman werkt ook met gps maar bij hem keert de traktor zelf om aan het eind van det perceel en als hij te dicht aan de rand komt gaat er en hels alarm en als de chaffeur niet snel reageert doet gaat de moterstop in werking.

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Gerrit was ik ook al aan het denken.Enigste wat Gerrit nog niet heeft is dat trekker zelf zich om draait en alles weer de grond in laat zakken zoals moet.Dan kan Gerrit van huis uit al zijn trekkers besturen en controle doen.Nou ja tot zwaar onweer komt,signaal verstoord en trekkers op de loop gaan.Tja dan heeft Gerrit wel een probleempje er bij.
  Groeten

Of registreer je om te kunnen reageren.