Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Bietenveld al vroeg dicht

De bieten doen het dit jaar fantastisch. Dat heeft wel als nadeel dat we eerder, en waarschijnlijk vaker, een bespuiting tegen Cercospora moeten uitvoeren.

Afgelopen maandag was het 21 juni, alweer de langste dag van het jaar. Volgens oude boerenwijsheid moeten de suikerbieten op die datum het veld dicht hebben om verzekerd te zijn van een goede opbrengst.
Nu is dat hier in Canada en ook in de VS wat moeilijker te realiseren dan in Europa, omdat hier de meeste bieten op een rijenafstand van 75 centimeter (30 inch) geteeld worden. Het duurt dan natuurlijk wat langer voordat alle grond bedekt is. Sommige percelen halen het helemaal niet. Men teelt hier meestal de bieten op die 75 centimeter omdat de bieten gezaaid worden met de maiszaaimachine, en die staat nu eenmaal op die afstand.

Getrokken rooiers zijn de norm

Bijna alle bieten worden hier gerooid met getrokken rooiers. Die worden voorafgegaan door een ontbladeraar, getrokken door een aparte trekker. Voor een zesrijige rooier staat minimaal 200 pk, vaak een John Deere uit de 8000-serie, en zo’n trekker zet je niet makkelijk even op smalle 11.2-banden. Men heeft hier sowieso een hekel aan banden wisselen, dus staan de trekkers vaak op banden waarmee alles net gaat; 14.9 is gebruikelijk op de spuittrekker.

Bieten telen op 50 centimeter

Wij telen wel op 50 centimeter en dus houd ik ook altijd de peildatum van de langste dag als maatgevend aan. Dit jaar waren wij erg vroeg met zaaien. Het bietenzaad zat al op 2 april in de grond, tegen normaal rond 20 april. De bieten doen het dit jaar ook erg goed. Vandaar dat ze ruim voor de langste dag het veld dicht hadden, al zo rond 5 juni.

Spuiten tegen Cercospora

Het is zo’n weelderig gewas dat ik gisteren de grootste moeite had om de rijen te volgen tijdens de eerste bespuiting tegen de bladvlekkenziekte Cercospora. Wij moeten erg alert zijn op deze ziekte en spuiten daar gemiddeld drie keer per seizoen tegen. Dit jaar zal dat wel vier keer worden, gezien het vroege tijdstip van de eerste bespuiting.
Om het juiste tijdstip van deze bespuitingen te bepalen, werken wij met een adviesprogramma dat op basis van weergegevens de ziektedruk per gebied in kaart brengt.
Dit programma, BeetCast, is ontwikkeld door een paar wetenschappers die verbonden waren aan de landbouwuniversiteit in Guelph, Ontario.

Berekening infectiedruk

Met behulp van een groot aantal weerstations meet het programma BeetCast de temperatuur, luchtvochtigheid en de bladnatperiode. Aan de hand van die gegevens wordt per dag de infectiedruk berekend en weergegeven in een waarde 0 t/m 4. Wanneer voor een gebied het totaal aantal punten, de DSV (Disease Severity Value, een bepaalde waarde overschrijdt, luidt het advies om een bespuiting uit te voeren. De telling gaat gewoon door totdat er weer een kritische waarde bereikt wordt.

Handige hulpmiddelen

Uiteraard is het aan de individuele boer om te bepalen wat voor hem het beste tijdstip voor een bespuiting is. Zo was voor mijn perceel de waarde ongeveer 47 en bij 55 is het eerste adviespunt. Maar gezien de weersverwachting, de vatbaarheid van de rassen die ik gezaaid heb en de weelderigheid van het gewas (dat slecht opdroogt), besloot ik om toch maar vast een bespuiting met Proline (werkzame stof prothioconazole) uit te voeren.
Zo zijn er ook voor andere gewassen vergelijkbare adviesprogramma’s ontwikkeld, zoals TomCast voor tomaten en BotCast voor uien. Het zijn zeer handige hulpmiddelen om een goed gewas tot een goed eind te brengen.

Foto: Jan Zonderland

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE011777D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Jan heb je een bietenrooier ingevoerd of heb er een kunnen aanpassen Hier werden ook bieten geteelt mijn eerste baas hier teelde zo'n 80 ha ik weet nog wel de rooier was een getrokken heston maar de trekker ,een 135 white werd wel op smallere wielen gezet Ik durf het niet meer precies te zeggen maar zo rond 1985 kwam de eerste minister Bourassa aan het bewind en die schijnt famillie relaties te hebben met de eigenaren van suikerfabriek LANTIC Montreal(werkt uitsluitend met ingevoerde stroop) nog geen twee weken later werd aangekondigt dat de suikerfabriek St Hilaire (eigendom van de quebec regering)voorgoed dicht ging gellukig werden de subsidies die het jaar er voor nog gegeven waren voor betere zaaimachines en schoffelgarnituren niet opeisbaar Er werden in de 60er en 70er jaren op veel plaatsen bieten geteelt ook in west Canada maar ik door het onbreken van een suikerpolitiek denk ik dat het moeilijk rendabel is te maken in die tijd voerde Cuba de overtollige suiker(ze hadden een contract voor 30ct de pond met de USSR)uit voor van 6 tot 8 cent de pond Maar door het wegvallen van de bieten en veel minder conserven kwamen veelal de beste gronden vrij voor mais teelt met als gevolg dat we nu in oost canada mais uitvoeren in plaats van invoeren , hoofdzakelijk uit de USA Jan ik neem aan dat hele verhaal oud nieuws is voor je maar ik neem aan voor de meeste lezers niet vandaar

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ed,
  Je bent er alweer vroeg bij vanmorgen, niet zo druk momenteel ?
  Wij laten de bieten rooien door een collega die een Vervaet heeft geimporteerd hier. Daarvan lopen er nu 2 in Ontario en er draaien ook 2 of 3 Ropa's.
  Ter aanvulling voor de lezers: op het kaartje duidt de rode stip de locatie aan van onze bieten.
  Groeten, Jan

 • no-profile-image

  edward bakker

  Jan,Edje is ziek vandaar dat ik zo vroeg was .Groeten Ed

 • no-profile-image

  Jetty

  Weer een leuk verhaaltje paps!!
  Ben blij dat de suikerbieten het zo goed doen!! Keep up the good work!!

 • no-profile-image

  Tjitske

  Leuk om dit te lezen. Nu we bij jullie geweest zijn kan ik een beeld maken bij de verhalen.
  Hopen dat de opbrengst van de bieten blijft zoals het nu eruit ziet!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.