Akkerbouw

Achtergrond

Wintertarwe bijna in de aar

Wim Kutschruiter bemeste deze week zijn aardappelen tijdens het aanvrezen met vloeibare kunstmest. De bieten komen maar matig op op zijn Flevolandse klei.

De wintertarwe van AP Agro staat prima. De tweede gift ligt erop. In totaal heeft Kutschruiter nu 650 kilo KAS per hectare gestrooid in de tarwe. Deze week spoot hij nog 2 liter MCPA per hectare, omdat een perceel met melkdistels kampt. Ook de CCC is al gespoten. De akkerbouwer verwacht dat de tarwe over ongeveer een week in de aar komt.

Aardappelen komen bijna boven

Zowel de consumptieaardappelen als de pootaardappelen van AP Agro komen bijna boven. Afgelopen maandag freesde hij het laatste perceel aardappelen aan. Tijdens het aanfrezen heeft Kutschruiter de aardappelen bemest met vloeibare kunstmest. Hij deed dit door per hectare 100 liter APP en 100 liter Urean in de rug te injecteren (zie foto's).
Een perceel wil hij nog tegen onkruid spuiten. Dit perceel heeft veel last van melkdistels. “De zaden waaien door het huidige bermbeheer van de provincie altijd dit perceel in.” De akkerbouwer wil daarom nu een combinatie van Challenge en Linuron spuiten. Het liefste zou hij in deze combinatie ook Sencor willen gebruiken, maar de Innovators zijn gevoelig voor Sencor-schade. Vlak voor het sluiten van het gewas wil hij nog spuiten met Titus.

Bieten komen matig op

Over de stand van de bieten, van het ras Fernanda, is Kutschruiter niet erg enthousiast. Door de droogte staan er tussen de 45.000 en 75.000 planten per hectare. “Dat kan beter.” Doordat er ook nog wat nakiemers zijn, is het gewas licht tweewassig. De akkerbouwer denkt dat de slechte opkomst ook te maken heeft met de rassenkeuze. Vorig jaar kiemde de Fernanda ook al slechter dan de Coyote, die hij toen ook zaaide. Een argument om dit jaar toch weer Fernanda te zaaien is dat het ras al erg vroeg een hoge suikeropbrengst geeft. En ook nu gaat het ras niet meteen overboord. “Misschien moeten we dit ras volgend jaar gewoon nauwer zaaien.”

Plantsjalotten staan goed

Over de stand van de plantsjalotten is Kutschruiter tevreden. De planten zijn nu 10 tot 15 centimeter groot. Er staat een enkele nakiemer in het gewas, maar dat is volgens hem normaal. De stand van de zaaisjalotten is wat wisselend. Het stadium hiervan varieert van het vlagbladstadium tot het eerste pijpje.

Foto's: Weevers Mechanisatie

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.