Akkerbouw

Achtergrond 1865 x bekeken 13 reacties

Verliefd op de Fendt 930

Het ongeluk van 10 december vorig jaar bleef ons ook dit voorjaar achtervolgen. We moesten het voorjaarswerk doen met huurtrekkers. Soms valt dat tegen, maar soms ook erg mee.

De schade aan de trekker is eind april uitbetaald. Mijn Fendt is nu dus eindelijk in reparatie. Dat resulteerde er echter wel in dat we ons het hele seizoen met huurtrekkers moesten redden. De eerste huurtrekker was een Claas Ares. Die is na een technisch probleem aan de injectiepomp in februari vervangen door een Claas Axion 820. Het ding werd al geleverd met problemen aan de voorwieltractie. Toen dat ons begin maart parten speelde bij het bewerken van het land, ging hij in de regenperiode in reparatie.
Die trekker was door allerlei ongelukkige omstandigheden niet binnen 14 dagen klaar. Nadat ik even flink stampij had gemaakt bij de verhuurder, verscheen enkele dagen later een Fendt 930 vario-tms ten tonele. Een prachtding! En ik moet eerlijk zeggen: dat we zo ver opgeschoten zijn in die 14 dagen hebben we te danken aan deze 300 pk trekker. Een juweeltje, ook qua verbruik. Toen we land lostrokken met de Gele getrokken cultvator bleef het mazoutverbruik beperkt tot €7 witte diesel per hectare, bij een rijsnelheid van 12,5 kilometer per uur en een motortoerental van 1.950.

Omdat onze kleine lader een defect vertoonde, hebben we sinds begin maart een Manitou 731 ingehuurd. Geloof mij, zo’n hebbedingetje is niet meer weg te denken op onze hof. Vermoedelijk wordt onze eigen lader in de loop van het najaar vervangen door een eigen MLT 731 Turbo.

Video en foto's: Patrick Feliers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Patrick. Hoeveel betaalde Agco voor dit stukje reclame? Nog enkele weken en je eigen "paard" is weer terug en moet je dit wonder op wielen weer schoon opleveren.

 • no-profile-image

  Polderboer

  Er staat overigens een fout in het artikel.
  Het is geen Claas Axon 820
  Maar Claas Axion 820.
  Verder mooi artikel!

 • no-profile-image

  kobonde

  Beste Han ik vind het wat flauw om Patrick te beschuldigen van reclame.
  Ik denk dat hij ment wat hij schrijft.
  Ik kan bijvoorbeeld zien in onze omgeving reden en 10 jaar geleden veel case traktoren sinds de overname door cnh zijn velen overstapt naar jhon deere of mf nu is de regionale dæler sinds enkele jaren claas gaan voeren ik ken niemand die meer dan een claas heeft (of gehad) eengroot loonbedrijv dat altyd new holland had rijdt nu MF (dit is een simpele fendt met een andere beplating)

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Axion is aangepast in de tekst.

 • no-profile-image

  Han

  Kobonde ik beschuldig Patrick niet en daar komt bij wij kennen elkaar van meer persoonlijke e-mail discussies.

 • no-profile-image

  Patrick

  Han en Kobonde , Ik heb geleerd dat het nooit goed is om zelf sponsers te ronselen ik laat ze liever zelf het initiatief nemen , al denk ik niet te veel te moeten verwachten want het gaat blijkens zo slecht in tractorland dat ik vrees te moeten zien dat sponseringen zoals in het verleden nauwelijks nog voorkomen. en laat mij toch toe te vermelden dat ik een boontje heb voor de motor zen trekkracht en het verbruik over de vele electroknopjes en joy sticks spreek ik mij niet uit een echte chauffeur die heeft zelf gas en kiest zelf zijn snelheid en moge het daaraan gekoppelde verbruik een bewijs zijn...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi.Ik kan Han begrijpen.Vriend of niet vriend van blog en bloggen.Maar zelfde zou ik ook kunnen schrijven en vragen hoeveel is je betaald voor dit.Om dat in landen waar Han veel is en anderen en ik ook woon en werk het HEEEL normaal is dat dit zou gebeuren.Zelf ben ik echt geen trekker man.Op ons bedrijf staan 2 soorten nou ja 3 als je mijn Belarusssen er bij telt.Maar van die 2 echte wil ik niet eens de sleutels.D`r zitten geen poken meer in alles knopjes en daar voor ben ik te lang weg uit NL om dat gezien en gebruikt te hebben.Dat NL eigenaar er maar mee aan hobbelt ik niet.Gaat meteen kapot in mijn Belarus gewende trekker gebruik.Maar ik vind het hele prestatie dat Patrick er zoveel in een oud Rus land heeft kunnen gebruiken.
  Groeten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hej Patrick,

  Hou je de 930 er niet bij naast?
  Is het water al water verdwenen? De gewassen veel schade?

  Gr Jeroen

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert ! Groot gelijk heb je het mag dan hier allemaal zo groot zijn er is in geheel Hongarije maar één bedrijf die trekkers verhuurt . Die verhuring was hier op kosten van de tegenpartij maar toch voor een week of twee of zelfs 6 per jaar lijkt mij dat nog goedkoper dan kopen in ons geval (kost om en bij de 128 euro /werkdag(za-zon-feestdagen gratis)) In Oost Duitsland kom je dat vollop tegen denken we maar aan Grimma Landtechniek enz.
  Jeroen !
  Die 930 is zeker voor herhaling vatbaar , maar in de natte omstandigheden is zijn eigengewicht een tegenvaller en dan kom je verder met de 7000kg (te weing)zware Claas Axion 820.
  Dus trekkers van 9200 kg zijn positief als het droog is eenmaal een natte plek kom je er ook niet mee door.
  Het water is verre van verdwenen al de ganse maand nonstop regen de ene vlaag is nog niet opgedroogd de andere komt er al aan , pas voor volgende week word er een weerverbetering verwacht.
  Voor de aardappels die momenteel in een soort moerasgebeid omgedoopt zijn komt alle weerverbetering te laat , vermoedelijk word de maisplanter terug aangekoppeld. Onze mais staat er zéér goed bij ondanks de onkruidbehandeling bewust nog niet is gebeurd . Wij wijken af we sproeien maar als alle onkruid doorstaat anders werkt het niet op de hardste plant (moet perseé de latijnse benaming eens opzoeken) grote planten witte kelkbloem en veranderd in een bolster met zwart stinkend zaad) . Sproeien begint volgende week , op de eerste gezaaide mais van 3 april (staat nu zo een 30 cm hoog ) is het 10 voor twaalf voor de onkruidbestrijding (kon niet vroeger door de regen)maar toch 5 L Lumax en in 10 dagen heb je een ,,blijvend" proper veld mais.
  In de zonnebloemen is het probleem wel veel groter gaan kapot en of leiden door het water. Tarwe houd zich nog maar graanboeren zuigen hun budgetten leeg door overvloedig ziekten te moeten bestrijden.
  En nogmaals een groot areaal mais is niet kunnen worden uitgezaaid door de overstromingen . ook hier volgende week wil een buur mijn gele V scharen cultivator gebruiken moet nog 70 ha mais zaaien en zijn al eenmaal gecompacteerde velden vergaan in het onkruid. Het zit hier heel onstabiel voor de moment . onvoorspelbaar hoe opbrengsten en prijsvorming zal geschieden.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick is dan de 8 serie niet beter, daar is het eigen gewicht minder van. Dacht altijd wel dat Fendt een redelijk ligt eigen gewicht vergelijkbaar met zijn concurenten.
  Hopelijk gaan de prijzen van producten dan ook omhoog wegens de omstandigheden?? groot vraagteken.
  Iedereen heeft zijn manier van boeren en dat moet bij je passen, maar vooral in de oostelijke landen is meer aan passen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Jeroen!
  Die trekker zen 300 pk in combinatie met zen gewicht en zen zeer goed Pirelli banden is ongelooflijk .
  Met zulke dingen pak je slechts uit in droge omstandigheden . Door de grondsoorten hier heb je nooit PK's genoeg een 360 pk zou nog beter zijn want bv bij de blauwe compactor doed hij het goed maar je kunt wel zen volledige 300 pk opnemen met dat ding en daar stopt het ook mee.normaal als het hier ,,eens " regend zie je het na enkele ogenblikken niet meer maar zoals nu zijn we er ver over.
  En overschot van gelijk heb je als je zegt dat er hier meer aan te passen is zeker weten ! en 1ha is hier even groot als in Nederland en 2 maal zo hard om te bewerken en waar een trekkervermogen 150% dient te worden opgewaardeerd voor diezelfde machine te trekken als in Nederland (bv een 5 schaar trek je hier vannaf min. 200pk)iets wat wel eens vergeten word.

 • no-profile-image

  Sybren

  Is het normaal vrij nat daar bij jullie? Ik had altijd de veronderstelling dat het oosten van Hongarije wel droog was, tenminste vergeleken met Nederland.
  Van trekkers heb ik het meeste verstand ook niet. mvg en veel succes daar.

 • no-profile-image

  Patrick

  Sybren !
  klopt normaal is het hier eerder aan de droge kant bv als er een regenbui valt tijdens het werk kan je meestal beter blijven wachten tot ze over is want rij je naar huis eenmaal thuis kon je alweer beginnen.
  Maar die grondsoort hier met zoveel regen is op crusiale plaatsen omgezet in een gevaarlijk plakkerig moerasgebied
  Al weet iik toch dat de aanwezige ploegzool er ook (maar niet altijd...)voor iets tussenzit .
  Wij hebben een veld van 32.5 ha met laagtes en voeger (voor wij dit gebruikten) stonden er altijd vijvers na een regenbui . Wij hebben 2 jaar na elkaar gediepwoeld en sindsdien is er nooit meer een plas water voorgekomen zelfs nu niet en is het onze droogste en een van onze beste velden geworden
  Goed aanpakken veel geluk hebben en harde beslissingen durven te nemen dat is Akkerbouw alhier

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.