Akkerbouw

Achtergrond

Uien hebben last van een korstje

De uien staan 'niet 100 procent', stelt Frank de Maat. Op zijn Zeeuwse klei komen de aardappelen bijna boven. Hij heeft weinig last van onkruid in de bieten en de erwten zijn al 15 cm groot.

De zaaiuien van Frank de Maat staan naar eigen zeggen “niet 100 procent”. Doordat na het zaaien wat regen viel en het vervolgens weer droog werd, ontstond een kleine korst. Veel plantjes kwamen daar net niet door. Vervolgens viel weer 5 millimeter waardoor weer een serie planten opkwam. Het gevolg is een licht tweewassig gewas. Het totale plantaantal per hectare is wel voldoende en ook de onkruidbestrijding is tot nu toe goed gelukt.
De tweedejaarsplantuien staan goed. De uien staan nu in het vierbladstadium en zijn zo’n 20 centimeter groot. Deze week spoot De Maat ze voor de eerste keer tegen valse meeldauw met Mancozeb. “In het begin had het gewas wat last van de kou, maar het is een wat sterkere plant dan de zaaiui.” De groei zit er nu goed in.

Aardappelen komen bijna boven

De fritesaardappelen staan op punt van bovenkomen. Een enkele plant staat al boven. Twee tot drie weken geleden freesde hij de ruggen al aan. Voor opkomst spoot hij de aardappelen tegen onkruid met een combinatie van Centium, Sencor en Challenge.

Onkruidbestrijding vraagt lange adem

“Alles is wat later”, vertelt De Maat. Dat geldt ook voor de bieten. Hij verwacht het gewas een stuk later dicht te hebben dan normaal. Het plantaantal is prima met 85.000 planten per hectare. Ook onkruid vormt geen probleem, al vindt hij dat de onkruidbestrijding dit jaar wel een lange adem vraagt. “Doordat het af en toe regent, kiemen er steeds weer nieuwe onkruiden.” Bovendien hebben de onkruiden door de kou een dikkere waslaag, waardoor ze wat minder gevoelig zijn voor de herbiciden. Maar dat geldt aan de andere kant gelukkig ook voor de bieten.

Erwten 15 centimeter groot

De erwten van De Maat zijn nu 15 centimeter groot. Voor opkomst spoot hij met Centium tegen onkruiden. Na opkomst volgden twee bespuitingen met Basagran en Promoter. Een goed vergelijk met de ontwikkeling van het gewas afgezet tegen het gemiddelde heeft De Maat niet, omdat hij voor het eerst sinds 15 jaar weer conservenerwten teelt. Datzelfde geldt voor de bruine bonen die hij op 20 mei zaaide.

Wintertarwe over 14 dagen in vlagblad

De stand van de wintertarwe is goed. Het gewas is inmiddels twee keer gespoten met een halmverkorter. Als het vlagblad er binnenkort uit is, spuit Harders ook de tweede keer Opus Team. Het gewas loopt iets achter in vergelijking met normaal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.