Akkerbouw

Achtergrond 14 reacties

Trots op Landbouw-Nederland

Tot 2015 moet het wereldlandbouwareaal met 60 keer Nederland groeien, of de productie per hectare moet met 30 procent omhoog. Hoezo geen toekomst voor de BV Landbouw-Nederland?

Afgelopen woensdag bezocht ik de presentatie van de jaarcijfers van Agrifac. Dat was een nuttige en leuke bijeenkomst. Peter Millenaar en Ton Verhoeven, de nieuwe eigenaren, hebben de boel stevig afgestoft. Het bedrijf zit nu vol ambitie en toont dat ook. Een goed voorbeeld voor de hele bv Nederlandse Landbouw.

Productiestijging van 30 procent

De presentatie begon met de vraag hoeveel hectare extra landbouwgrond nodig is om de wereldbevolking te voeden in 2015. De tweede vraag was hoeveel hectare landbouw grond heeft Nederland en de derde vraag hoeveel hectare kun je met één Agrifac-suikerbietenrooier rooien. Volgens berekeningen van de FAO is 120 miljoen hectare extra areaal nodig in 2015 of, bij gelijkblijvend areaal, een productiestijging van 30 procent. In Nederland hebben we 2 miljoen hectare landbouwgrond, en met één rooier van het type Quatro rooi je 800 hectare. Hiermee gaven de heren van Agrifac duidelijk aan dat ze geloven in de landbouw, dat er nog veel moet gebeuren én dat er nog veel rooiers verkocht kunnen worden.

Na snelste groeier de Nobelprijs

Nog even terug naar het eerste getal: 120 miljoen extra landbouw grond (ja, u leest het goed: dat is 60 keer het Nederlandse areaal!). Ton Verhoeven maakte daar een grapje over. Bij Matrix hadden ze al eens de prijs gewonnen als het snelstgroeiende bedrijf van Overijssel, en nu met Agrifac gaan ze voor de Nobelprijs voor de grote bijdrage aan het wereldvoedselvraagstuk. Natuurlijk was dit een grapje, maar de toon is perfect. Nederland kan en moet bijdragen aan het voeden van de wereld en daar moeten we niet bescheiden over zijn!

Reorganisatie

Verder gaf Peter Millenaar een mooie uitleg over hoe ze het bedrijf hadden gereorganiseerd. Met de nieuwe, flexibele structuur waarbij R&D en het zelf assembleren van eigen ontworpen producten centraal staan. Ze lassen dus niet meer zelf, maar bouwen wel de machines onder een strikte kwaliteitscontrole. En dan niet honderd verschillende types, maar drie topproducten. Dat verkleint de kans op fouten aanzienlijk. Daarmee is productie in Nederland nog steeds prima mogelijk. Iedereen praat wel over een diensteneconomie, maar onderschat ook de goede productiebedrijven niet!

Trots op BV Landbouw-Nederland

De bijeenkomst werd afgesloten met een asperge-lunch. Weer een stukje gevoel voor een top Nederlands product. Na afloop kregen we ook nog een kratje met asperges, eieren en ham mee naar huis. Daar zat een kaartje bij met Nederland Natuurlijk erop. Ja, weer die trots op Nederland, zo mag ik dat graag zien! Dit zou de hele BV Landbouw moeten uitstralen: vertrouwen, trots en duidelijk maken dat we als BV Landbouw-Nederland belangrijk zijn in de wereld.

Foto's: Agrifac

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed

  Met alle respect voor het behaalde resultaat van Agrifac maar de wereld voedsel productie in 5 jaar met 30% omhoog, luchtfietserij , en met het uitbrijden van landbouwgrond is het ook treurig gesteld Nederland geeft zelf tegenwoordig wel een heel slecht voorbeeld ,de polders bij Rotterdam terug naar de natuur of langzaam weg voor industrie , water in de wieringermeer , natuurgebied in oostelijk flevoland , een meer in groningen en ga zo maar door Niet vergeten dat grote steden vaak op goede landbouwgrond gebouwd zijn en steeds maar uitbreiden

 • no-profile-image

  Freddie

  Nog meer productie en helemaal geen stuiver meer verdienen.
  Dit bericht staat wel helemaal haaks op dit;
  <>

 • no-profile-image

  struikrover

  Geachte meneer Kremers !!
  Kunt U mij 1 produkt uit de landbouw of veehouderij noemen waar nog wat aan verdiend wordt ??
  En dan bedoel ik niet 2 of 3 % , maar 20 of 25 %.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Die paar bunder die ze in Nederland jaarlijks verminderen is natuurlijk niks vergeleken met de 40 miljoen hectare landbouwgrond die hier (Rusland) nog braak ligt. En dan hebben we het nog niet over andere voormalige sovjetlanden. En ja Struikrover, hier zijn nog zat producten waar goud geld mee verdiend (kan) worden. Dan heb ik het niet over 20 of 25% maar of 100 of 125 %

 • no-profile-image

  henk

  de reacties hier bewijzen het gelijk van agrifac management. deze fabriek was failliet en ze hebben het opgepakt en tot een succes gemaakt. als ze de zelfde mentaliteit hadden als de mensen van de reacties hier was er niks gebeurd!! zelfde mat de nl landbouw. kansen zoeken kansen zien en kansen pakken.

 • no-profile-image

  Han

  Rene een leuk verhaal over de succes story van en Nederlandse Machine fabrrifac met de landbouw van doen heeft is dat hun machies ten doel staan aan de landbouw. Hun verdienste is dat ze goed zijn in hun vak >machine bouw< maar dat hadden ook windmolens kunnen zijn. Ik zie machine bouw graag los van landbouw want op deze wijze scherts je evenals de regering een vals beeld over landbouw als voedsel producent. De boeren en tuindes hebben een paar slechte jaren gehad, maar de handel in bloemen, groente etc. bleef winstgevend.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Han, de 'hele BV landbouw-Nederland' zoals Rene het omschrijft omvat natuurlijk veel meer dan alleen de boeren en tuinders. Nederlandse boeren en tuinders hebben het ongetwijfeld niet makkelijk, maar ook die kunnen over de grens kijken en kansen zoeken (ook binnen de grenzen natuurlijk). In Nederland zijn nu eenmaal teveel producenten die hetzelfde produceren en zich niet onderscheiden.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Heer de Vries als ik het goed begrip wat ik hier en daar lees ook in het boekje End of peasantry is het meer 40 miljoen ha WEER braakliggen vooral op die gronden die zo wienig vruchtbaar zijn dat rendable landbouw zonder de oude soviet subsidies er niet meer mogelijk is.
  De allerbeste gronden wordt wereld wijd aan geknaagt door wegenbouw industrien en huizenbouw Begrijp me goed ik ben helemaal niet pessimistisch over landbouw (anders was ik zelf al lang gestopt)maar astronomische winsten zoals in b.v. de chemische industrie daar moeten we maar niet te veel van dromen

 • no-profile-image

  Han

  @Christiaan en Rene Ik raad jullie aan het boek >The end of Peasantry< te lezen een verhelderend boek over de Russische landbouw en zijn mogelijkheden maar vooral Onmogelijkheden.

 • no-profile-image

  Han

  Christiaan de bv landbouw Nederland omvat de landbouw en niet de machine bouw dit is een totaal andere tak van sport. Ik kan het weten want ben mijn studie begonne op de HTS werktuigbouw kunde. Hier leer je machinines bouwen en ontwerpen en niets van landbouw. Machine bouw staat los van landbouw valt ook nioet onder LNV maar onder Economische zaken. Laten we ieder zijn eigen plaats gunnen en geen zaken door elkaar halen vanwege de statistieken. jouw en mijn beroep vallen onder >dienstverlening< t.b.v. landbouw maar niet onder landbouw of landbouw productie. en wordn in de landbouw statistieken niet genoemd!!

 • no-profile-image

  Han

  Ed. Ik heb het boek gelezen en ken de gronden die nu braak liggen. Ik weet zeker dat een groot deel van deze gronden met de nodige bemesting (vergelijk Nederlandse zandgrond) een goed rendement kan opleveren als we de productie richten op bv. Melk, vlees o.i.d. Mijn ervaring van de laatste jaren is dat in een deel van deze gebieden vrij regelmatig regen valt, waardoor de groei van gras en snijmais goed kan evenals aardappelen. Mijn ervaring zegt mij dat het grootste Probleem is het gemis aan goed managment of anders gezegd het ontbreken van >boeren kennis< en >boeren inventiviteit<. Ik heb wel veel investeerders getroffen in deze gebieden maar geen mensen die weten wat het betekent om een >gemengd bedrijf< te sturen. Ja zelfs geen mensen om een bedrijf te leiden of om het werk te doen, laat staan tot succes te brengen. Daar komt bij dat de investeerder liever investeren in Mooie Machines, koeien en een mooie auto voor zichzelf dan in kunstmest en goed zaaizaad om van investern in Kennis maar te zwijgen.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Han, wat knap dat ze jou op de HTS hebben geleerd wat Rene Kremers met de landbouw BV bedoelt. En dat terwijl Rene volgens mij nog niet eens geboren was toen jij op de HTS zat.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Ed, ik ben het volledig met Han eens. Ik begeleidt op dit moment zelf een bedrijf waar ze met goed resultaat aardappels verbouwen. Het land is van zeer lage kwaliteit (nog minder dan de zandgronden in NL), heeft ruim 10 jaar braak gelegen maar nadat we het jonge bos verwijderd hebben verbouwen we hier toch aardappels met een zeer goed resultaat. Dit met input van Nederlands pootgoed/zaaizaad/machines/begeleiding. Hoezo geen toekomst voor de Nederlandse landbouw BV (en dan heb ik het natuurlijk over de Nederlandse landbouw BV zoals Rene Kremers die bedoeld...)

 • no-profile-image

  Han

  Christiaan jouw resultaat in Rusland betekent een stapje dichterbij zelfvoorziening van de Russen. Zij zullen op een punt komen dat ze zelf pootgoed en machines bouwen. Het opleiden van boeren zal langer duren, als het ze ooit lukt, misschien blijven ze wel afhankelijk van >gastarbeiders< zoals jij en ik.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.