Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Terug van weggeweest

De laatste maanden hebben we wat erg veel drukte gehad. Mede daardoor heb ik een tijd niet geblogd. Ik wil de draad dit voorjaar weer oppakken.

Mijn werk bij John Deere loopt goed. We hebben wel veel minder verkoop dan een jaar geleden, maar meer onderhoud en onderdelenverkoop. Dit maakt het omzetverlies gedeeltelijk goed. De sterke Canadese dollar zou verkoop in de hand moeten werken, maar de aanhoudende droogte hier maakt de boeren voorzichtig.

Cultuur van vriendjespolitiek

Ik heb de conclusie getrokken dat hier veel zaken gedaan worden op basis van vriendschap en vriendjespolitiek. Wij hebben bijvoorbeeld een werkplaatsvoorman in ons dealership die constant een probleem vormt voor alle medewerkers. Hij maakt er een gewoonte van om mensen te kleineren. Alle monteurs hebben al geklaagd bij de manager, maar er is geen actie ondernomen om dit te verbeteren.

Toen deze man mij ook begon uit te schelden, heb ik heb hem geadviseerd zijn manieren te verbeteren. Toen ontplofte hij zowat, we moesten het samen buiten maar uitvechten. Zoiets is mij nog nooit overkomen. Omdat ik niet in de rechtbank wilde eindigen, heb ik hem maar voorgesteld dat hij mij moest slaan zodat het over zou zijn. Toen kwam blijkbaar ook bij hem het verstand bovendrijven. Toch maar even een klacht ingediend bij de hoofdmanager en kijken wat er gebeurt. Nooit meer wat van gehoord.

Nu blijkt dat deze voorman ook de tuinman is van een oom van onze manager en daardoor blijkbaar privileges heeft. Vandaag was onze terreinknecht aan de beurt. Deze jongen is tot tranen toe gedreven en alle andere medewerkers zijn nu in de weer om wat te doen. Ik ben benieuwd of die wel wat geregeld kunnen krijgen. Ik ben overtuigd dat de wal dit schip op korte termijn keert en dat dan de saamhorigheid in het bedrijf veel groter is dan voorheen. Ja, zelfs een kleine tiran in het bedrijf heeft positieve effecten tot gevolg.

Grootste tractor voor de grootste zaaimachine

Nu verder met het voorjaar. We hebben een grote rupstrekker als demo om de boeren te laten proberen. Samen met een van onze verkopers ben ik enkele dagen op pad geweest om deze trekker met een grote zaaimachine te demonstreren.

De zaaimachine is de grootste die John Deere maakt. Met een werkbreedte van 57 voet (17,7 meter) is dit de grootste maat die opgeklapt nog wettelijk over de weg mag zonder begeleiding. De rupstrekker, een JD 9630T, is met 530 pk (390 kW) wel een beetje een overkill. Maar het is wel gaaf om met deze machine rond te rijden. Alles erop en eraan. Gps met autosteer. Dat wil zeggen dat je de machine instelt en dan gewoon een boek gaat zitten lezen. Je hoeft dan alleen maar in noodgevallen in te grijpen. De trekker draait automatisch om aan het eind van het perceel en kan op 2 centimeter nauwkeurig weer parallel terug rijden.

Camera’s bewaken voorraden

In de zaaimachine hebben we camera’s gemonteerd, zodat we kunnen zien wanneer het zaad en de kunstmest op zijn. Met deze machine zaaien we 34 acres per uur; ongeveer 15 ha. Onze grootste klant heeft in totaal ongeveer 10.000 hectare en werkt met vijf zaaimachines. Hij zaait al zijn land in een tijdsbestek van drie weken in met koolzaad, tarwe en gerst.

Foto: Eric Verstappen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Eric ik dacht dat voor goede monteurs inAB veel, beter gezegt heel veel, meer vraag is dan aanbod hoe houden jullie dan de jongens binnen de deur met zo,n voorman?Hier vandaan gaan twee van m'n kennissen (bijde hele goede monteurs) 14 dagen naar AB en 14 dagen thuis all travel paid for.
    Hier worden de machines ook steeds groter maar toch minder dan bij jullie
    groeten Ed

Of registreer je om te kunnen reageren.