Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs blijft op niveau

Granen zijn de afgelopen week duurder geworden. De voornaamste oorzaken van de prijsstijgingen zijn de zwakke euro, de uitstekende uitvoer van tarwe en ook schade aan de gewassen in en om Polen door de overvloedige neerslag en juist weer door droogte in het noorden van Frankrijk.

Analisten gaan dan ook uit van een EU-graanoogst voor 2010-’11 die lager zal zijn dan gemiddeld. Door de relatief koude maand mei loopt de ontwikkeling van de gewassen achter. De komende tarweoogst in Oekraïne wordt door analisten aanzienlijk lager geschat (18,5 miljoen ton) dan de raming van de locale autoriteiten. Onder meer door de vorstschade aan de wintergewassen zal er minder beschikbaar komen voor export.

Prognose: Prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.