Akkerbouw

Achtergrond 18 reacties

Schonen is ook niet makkelijk (5)

Aan alle werk komt een eind, ook aan het schonen.

In de eerste maand is natuurlijk nog veel fout gegaan in het werk en de organisatie. De werknemers die opgestapt waren, wilden terugkomen. Ik heb ze meteen weggejaagd. Er zijn andere, betere mensen in dienst gekomen. Er wordt nu gewerkt van acht tot vijf, en niet van negen tot twee. Het wegkruipen bij de kachel is afgelopen, net als het weggooien van sigarettenpeuken, lege sigarettenpakjes en andere rommel in het geschoonde zaad.
De werknemers werken nu duidelijk met plezier. Je moet ze wel achter de broek aan blijven zitten. Als je ze voordoet dat het anders en beter kan, nemen ze dat langzamerhand ook aan.

Weer plezier in het werk

Een van de mensen loopt tegen de 60 jaar, een kleine, lieve man. Ik heb hem de eerste dag gezegd dat zijn taak de triltafel is, nergens anders en dat hij alleen voor mij werkt. Als de anderen lastig zijn, moet ie zich maar melden. Hij doet zijn werk goed, doet direct wat ik vraag en helpt mee waar het fout dreigt te gaan. De man is helemaal opgefleurd. Hij geeft me ‘s morgens een hand, wat hier gebruikelijk is, en houdt die altijd wat langer vast en geeft er een kneepje bij. Hij komt altijd met zijn ezeltje en een kar en neemt ‘s avonds de slechte saffloer mee naar huis voor zijn schaap, koetje en ezeltje.

Dat zet me vaak wel aan het denken over de verschillen in de wereld. Hij woont op nog geen kilometer van mijn bedrijf. Daar zet ik internet aan en is de wereld klein. Via het beeldscherm zie je dan je ouders of vrienden als die online zijn. Je leest het nieuws uit de hele wereld en verwondert je over bonussen.

Geef zo’n werknemer drie kuub kolen en hij zal zijn hele leven jouw beste man zijn. Terwijl je op internet ziet dat een manager die aan het eind van het jaar een bonus van een miljoen euro krijgt, nog steeds niet happy is. Nou, dan ben ik toch echt liever hier tussen deze en andere mensen die nog werken voor hun brood. Ze zijn vaak gelukkiger dan die man die de bonus van een miljoen kreeg.

Tevreden over de saffloer

Uiteindelijk hebben we in drie maanden tijd zo'n 5.000 ton saffloer geschoond. Daarvan was 1.200 ton na het schonen geschikt voor export. De rest was rommel en slecht zaad dat naar de oliepers gaat. Het was een heidens werk, maar ik kijk er tevreden op terug. Vanuit de afnemers hebben we ook geen klachten gehad. Ik denk wel dat het volgend jaar veel makkelijker zal lopen.

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Hoi Bert,

  Geen gemakkelijke job heb jij. Maar misschien kunnen wij iets voor je betekenen. Namelijk wij maken Optische sorteer apparaten die allerlei producten met bhv camera's sorteren. Zie <> . Is dit iets voor je??

  Groeten,

  Kees Kelders

 • no-profile-image

  boer

  kees heeft het niet begrepen

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert leuk te lezen dat je er nu door bent
  De tril tafel is dat wat ze hier een gravtytabel noemen? de lichte zaden dus ook de zieke gaan naar een kant de rest(goede naar de andere kant)?Ik ben het helemaal met je eens dat die man met z'n safloer en een beetje kolen veel blijer zal zijn als de manager met z'n miljoen bonus. Het wil er mij niet in als je (ook top amtenaren) ver over de 100.000 verdient ook nog een bonus moet hebben ,vaak vele malen het salaris om je volledig in te zetten .
  Hier ben ik zo langzaam aan de soya begonnen niet te vlug vanwege structuur bederf
  Bert Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Het is eigenlijk een schud tafel dus gaat schokkend van voor naar achteren.zelfde als in een combine die zeef.het zaad valt door gaatje en grove rommel blijft er op liggen en gaat langzaam naar afvoer van rommel en goede zaad naar andere afvoer.Dus je soya gaat nog langzaam maar ja seizoen is nog vroeg zat.Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''Weer plezier in het werk hebben'', zo is het Bert, dat moeten wij belonen met een extraatje. Natuurlijk krijg je dan van de ontevreden werknemers te horen; waarom krijgt hij wel wat en ik niks. Daarom moeten wij sorteren, graag of helemaal niet zeggen wij dan zo denkt gij er ook over heb ik begrepen. Leiding geven en meewerken geeft betere resultaten, goed gedaan Bert !!!, succes toegewenst voor de volgende ronde.

 • no-profile-image

  Uitgever

  Ik kan niet wachten op "bert gaat naar huis" deel 1 t/m 7!

 • no-profile-image

  Bert

  Naar huis? Uitgever Boxmeer.
  Naar huis NL? nee man hier elke dag een andere dag. in NL elke dag zelfde dag niks te beleven. Dus naar huis Almaty om dat ik weg loop van de safflower. Ook dat niet.Ben geen weg loper van problemen.Dat maakt het leven net mooi. om gedonder weer on gedonder te maken.
  Groeten

 • no-profile-image

  arie maas

  uitgever Boxmeer weet niet waar ie over praat. Af en toe een biertje en we komen de tijd best door, of niet dan Bert?

 • no-profile-image

  Patrick

  Als jullie mij uitnodigen breng ik het bier en de leute mee is nodig want hier verwateren we

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Patrick en Arie.nou bier zorg ik voor dus Patrick deur staat wagen wijd open voor jouw.En met Arie er bij zullen we zeker uren lol en ook kennis vergaren van elkaar.En als Anton er nog bij te halen is is de zaak compleet qua kennis van hoe het vaak niet moet en vaak wel kan.
  Groten

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert, als er nog bier over is kom ik nog graag even over, kan ik nog wat leren :))

 • no-profile-image

  Bert

  O word echt mooi deze zomer. veel aanloop van uit verschillende kanten van de wereld.Daar valt zeker van te leren.En veel lol hebben dat heel zeker. Bier zat en vodka als je daar zin in hebt. de bier fabriek ligt 150 meter van ons bedrijf af. dus bij veel hitte dan maar een slang van daar naar ons bedrijf toe.
  Groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Als we nog 1 maand wachten mag ons meme niet meer op het vliegtuig en laat ik een vlaamse schone boerendochter achter de Kazakstaanse toog staan ....

 • no-profile-image

  Jeroen

  Patrick schiet op dus. Spanned of niet.
  Bert misschien meteen een toer de Kazachstan met jou.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ondergetekende zou ook graag willen komen buurten!!!... Maar hélaas, Jeroen is er nog niet (?) Groetje's allemaal en hopelijk tot zien's. p s.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ook nog plaats voor mij? Een tour de Kazakhstan en bier en veel leerstof en ook wat ouwehoeren, dat hoort goed in m'n oren. Alleen wel een beetje ver weg voor mij. groetjes

 • no-profile-image

  Bert

  Sybren en Piet. Nou met de boot kun je wel tot bij onze Patrick komen.kun je meteen zijn mais beoordelen.Dan aan de kust akker bij Patrick aan gekomen nemen jullie van die Hongaarse orginele paardjes.die zijn sterk.en komen deze kant op.aan gekomen gebruik je de paardjes als smeergeld bij de instantie die jullie een visa moet geven.De Kazakh houd van paarden.(als die op zijn bord liggen zeggen we wel eens hier)en dan zijn jullie vrij om te gaan en staan waar jullie willen.Heb enkele kraam stallen leeg.dus slaap plaats met nacht lampje aanwezig.Hoe naar huis terug te gaan moeten we dan maar over denken met een pot bier.Of via blog vragen om goede ideeën van onze lezers.
  Groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Kazakstan heeft nu eenmaal een binding met de ruimte dus ik stel voor ze daarna naar de maan te schieten

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.