Akkerbouw

Achtergrond 6 reacties

Schonen is ook niet makkelijk (4)

De oliepers heeft een kromme as. Maar ja, Kazakken geven liever €800 uit aan beitels dan €200 aan een revisie van de as.

Uit de uitgeselecteerde saffloerzaden wordt olie gemaakt. Dat zijn zaden met staartjes en de zaden die te klein zijn voor export. Dat afval is 20 tot 50 procent van het product. Dat percentage varieert sterk tussen de verschillende partijen, voornamelijk door al dan niet droog genoeg oogsten. Ook de teeltregio maakt verschil.
Deze zaden worden geperst onder hoge druk. Daarvoor wordt een heel oude pers gebruikt, en dat levert nogal eens problemen op. De meeste ontstaan door eigen schuld. Zo is de persas iets krom, maar recht laten maken door een gespecialiseerd bedrijf is uit den boze. Dat is stom, want de pers ligt vaak uit elkaar omdat de as de schraapbeitels beschadigt. Een setje van die beitels kost dik €800.

Door die kromme as zie je het 10 kilo zware lagerhuis bewegen, ook al zit dat vast met vier dikke bouten. De gekozen oplossing? Gewoon het lager huis vastlassen. Dat is typisch Kazachs: een dag werken, drie dagen stilstaan doordat het lagerhuis elke keer losscheurt en de bouten afbreken. En dat terwijl revisie, recht laten persen van die as, minder dan €200 zal kost.

Na twee maanden draaien lag de hele pers in puin. Zelfs de tandwielen in de reductor zijn kapot. Daarom gaan nieuwe, en kleinere, Chinese persen het werk doen. Het nadeel is dat die minder goed de olie uit het saffloer persen. Het saffloerschroot bevat daardoor meer olie. Er zit zo’n 10 procent olie en tot 26 procent eiwit in.

Saffloerschroot slecht veevoer

Dat saffloerschroot is trouwens niet best om aan de dieren te voeren. De varkens vreten het echt niet, koeien een beetje. Bij kippen gaat het goed omdat die geen smaakpapillen hebben. Bij kippen kun je dus tot een procent of vijf in het rantsoen stoppen. De pluimveehouder die het schroot koopt is er blij mee, de eierproductie ging flink omhoog. Ook paarden zijn er gek op, die vinden het schroot lekker.

Weinig olie, beste prijs

De saffloerolie gaat na de pers niet door een centrifuge, maar wordt op een natuurlijke manier ontdaan van bezinksel. Daarna gaat het door een filter van zeer fijn geweven doek. Deze olie gaat voor een heel beste prijs weg. Hij wordt in de luchtvaart gebruikt om vleugels ijsvrij te houden. De Chinezen zijn er wild op omdat ze geloven dat ze er gezond van blijven. Ook de cosmetische industrie is een flinke afnemer, vanwege de geur van de olie. Om die reden gebruiken we de olie bij ons thuis ook. Als je de olie verwarmt, ruikt het net of je op een zomerse dag in het veld staat.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jack

  "mooi" verhaal weer uit Kazachstan, Hopenlijk hebben jullie meer geluk met die Chinese persen dan wij hier. Heb gekke dingen meegemaakt met die machines, kromme as in een nieuwe machine en het zand waar je gietijzer mee giet nog in de olie, en ook olie waarvan je denkt dat die er al 1000 uur inzit.
  De slijtagebestendigheid van de persas is ook niet wat je ervan verwacht. Niet echt gehard.
  Ben nu met Zweedse machines olie uit koolzaad aan het persen, dat is stukken beter en je kunt erbij weglopen.
  Veel geluk met dat Chinese spul.

 • no-profile-image

  Cor Van Pelt.

  Hallo Bert, Kunt U mij zeggen of op die saffloer velden bijen staan? Voor de honing? Er worden hier een paar stukken saffloer bloem geteeld. Dat gaat voot vogel voer.

  Groeten uit Alberta.

 • no-profile-image

  bert

  Hoi Jack Canada.Klopt. de Chinees pers is echt niet wat je er van verwacht.Maar komt gewoon de goed kopen bieden ze je aan.Als je zelf zou kopen daar kocht je de duurdere en die zijn echt zo als je wenst met harde as en goede beitels.De Japanners wouden de olie om dat hier totaal geen bestrijdings en bemesting gebruikt word in safflower.En resultaat?Hoog lood pb gehalte.Waar van?Ik zei al meteen van de persen.Nee man dat kan toch niet ben je helemaal wild.Maar na monster voor en na pers bleek het dus duidelijk wel.in dat giet ijzer blijkt dus het giet ijzer flink met lood te zijn vervuild.Denk daar zijn jullie niet op gecontroleerd.En ja als je spul uit Zweden koopt dan heb je wel spul man.Die pers zal je niet teleurstellen.Wat doe je met de koolzaad olie?zelf verpakken en verkopen?en de schroot naar koeien boer? Groeten.

 • no-profile-image

  Jack

  Hoi, Bert
  De pers gebruik ik voor 2e keus koolzaad te persen en als brandstof en voor de koeien als insecticide vervanger te gebruiken. Luizen etc. houden niet van olie en tegelijkertijd beter voor de koeien huid.
  De schroot gaat voor onze koeien.
  Heb ook enkele zweedse persen aan varkensboeren verkocht.
  Mijn buurman heeft een Chinese en kan wel janken over de "matige" kwaliteit van deze machine. Goedkoop is dus duurkoop.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jack. zul je wel mooi blinkende koeien haren hebben zo.wat een luxe he.Dus je hebt ook een heel goede olie filter of heb je centrifuge.want anders kun je de olie toch niet als brandstof gebruiken. of stook je je huis er mee warm.dan hoeft ie niet zo schoon te zijn als voor een motor.Ga je goed en hou de koeien maar aan het blinken.Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Cor.Er zijn wat bijen houders die tegen de heuvels aan staan. heb ze wel in luzerne en koolzaad gezien.in safflower niet. maar denk met hier is bij jouw groot verschil om dat hier door de heuvels met wilde planten en extensief gebruik land en gewassen er heeeel veel andere soorten insecten zitten die ook de bloem bewerken en dus stuifmeel over brengen het zoemt om je heen als je hier in een veld staat.En dus de bij niet echt nodig is.lijkt me wel goed als je er bijen bij hebt.en dan heb je meteen heel aparte honig.Groeten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.