Akkerbouw

Achtergrond

Exportstagnatie geen ramp voor uienprijs

De stagnering in de export van uien naar Rusland heeft in eerste instantie voor een schrikreactie gezorgd. Toch heeft het geen grote weerslag gehad op de prijs van de uien. Daarbij de kanttekening dat via België toch een deel van de uitvoer op gang kon blijven. Dat is althans geprobeerd door exporteurs, om de gang er in te houden.

Langzamerhand komen er in Rusland wel meer Turkse, Egyptische en lokaal verbouwde uien beschikbaar. In Nederland zijn vrij verkoopbare uien met een lantaarntje te zoeken. Ook met het geheel wegvallen van de Russische afname zou het aanbod nauwelijks de vraag kunnen dekken in de komende weken. Ten eerste zijn er ook andere exportmarkten die de Nederlandse uien graag hebben, in het bijzonder Engeland en Duitsland. Ten tweede is de aanvoer van nieuwe uien nog niet in beeld. Door voor de groei tegenvallende weersomstandigheden dit voorjaar, herhaalde malen, zullen de eerste tweedejaars plantuien veel later op de markt komen dan anders. In de eindfase van het zaaiuienseizoen dus toch nog een spannende ontwikkeling.

Voor de prijsnoteringen heeft het exportprobleem geen desastreuze gevolgen gehad. Waar eerst de beurs Goes de prijzen naar beneden bijstelde, hield Middenmeer alles onveranderd. Emmeloord noteerde voor de grove sortering zelfs een plus.

Prognose: Prijs stabiel tot stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.