Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Belgen vragen fritesaardappelen

De markt voor fritesgeschikte aardappelen is goed vast, prijshoudend, met een licht plus in de meeste noteringen. De hoofdoorzaak is het koude weer van de afgelopen tijd. Dat heeft tot gevolg dat de aanvoer van de nieuwe oogst zeker veertien dagen achterligt bij andere jaren. Er komt nu meer druk te liggen op de verwerkers om uit de nog aanwezige voorraden van de oude oogst te putten.

Vooral de Belgische sector, die minder dan de Nederlandse industrie gebruik maakt van vaste leveringscontracten, moet dus de boer op. Het prijsniveau in noord-west Europa, basis voor cash settlement aan de termijnmarkt, bleef gemiddeld ongewijzigd en resulteerde gisteren dus in een onveranderde Eurex European Potato Index van 9,7. Het niveau steeg in België vorige week echter met 25 cent, terwijl in Duitsland de opbrengst daalde met bijna twee kwartjes. In Nederland en Frankrijk stabiele prijzen.

Aan de termijnmarkt in Frankfurt is de activiteit beperkt. Er is vooral belangstelling voor het contract april 2011. De industrie dekt zich al vast in voor de leveringen in het voorjaar, de belangrijkste periode.

Prognose: Prijs kan iets stijgen

Eén reactie

  • no-profile-image

    euro

    belgen kopen zie vta lijst voor €10,-
    maar de belgapon volgt niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.