Akkerbouw

Achtergrond

Vraag naar fritesaardappelen vanuit België

De prijzen voor fritesaardappelen stijgen. Het is duidelijk dat de Belgische verwerkers qua vraag momenteel het voortouw hebben genomen. Ze hebben in de afgelopen week beduidend meer betaald dan de voorgaande week, toen we in een overgangssituatie zaten. De ontwikkelingen komen tot uiting in de fors verhoogde notering van PCA/Fiwap, waarbij Belgapom morgen niet zal achterblijven.

Blijkbaar is de industrie in België minder goed gedekt qua aanvoer dan de Nederlandse, die al tijden op hoger niveau betaalde, maar dan ook een kwalitatief hoger segment bedient. De verhoging van het prijsniveau is te danken aan de ontwikkelingen in Zuid-Europa. Spanje vraagt veel meer frites en kan niet volledig voorzien worden door de Fransen, die immers ook meer gericht zijn op de markt voor tafelaardappelen. Overigens zal de Franse prijs wel volgen.

Op de termijnmarkt geen schokkende ontwikkelingen. De cash settlementprijs aan de termijnmarkt in Frankfurt zal vanmiddag ongetwijfeld boven € 9 uitkomen.

Prognose: Prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.