Akkerbouw

Achtergrond 7 reacties

Voorjaarsgift dierlijke mest aantrekkelijk

Gebruik van dierlijke mest blijft aantrekkelijk voor de Akkerbouw. In het voorjaar blijkt de toediening nog lastig. De praktijk zoekt naar oplossingen.

Gebruik van dierlijke mest is voor een akkerbouwer interessant. De aangevoerde organische stof heeft een positief effect op de bodemstructuur en de bodemvruchtbaarheid. Maar op korte termijn is vooral de aanvoer van relatief goedkope mineralen aantrekkelijk. De kunstmestprijzen zijn dan wel niet meer zo hoog als aan het begin van vorig groeiseizoen, maar gebruik blijft financieel aantrekkelijk.

Varkensmest levert het meeste op

De berekening laat zien dat een ton vleesvarkensdrijfmest een waarde aan mineralen vertegenwoordigt van €12,21, een ton rundveedrijfmest vertegenwoordigt met de huidige kunstmestprijzen een waarde van €8,35.

De prijs die een akkerbouwer moet betalen of nog toekrijgt op afname van dierlijke mest is sterk afhankelijk van de afstand tot het overschotgebied.

Meer lezen over dierlijke mest in het voorjaar.

Wilt u meer informatie over de voor- en nadelen van de toediening van dierlijke mest in het voorjaar lees dan het hele artikel. Naar het artikel »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  beste luuk

  heb jij verstand hiervan varkens mest kun je nog zo veel geld bij krijgen het organischestof gehalte gaat er nier mee omhoog de varkensmest is waardeloos wel de werkelijkheid schrijven aub want dit is dus gewoon onzin

  gr akkerbouwer

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  OS gehalte gaat wel omhoog, maar wel heel weinig. (ALLE dierlijke mest zit OS in, in tegenstelling tot kunstmest)

  Is hier alleen runder- en varkensdrijfmest onderzocht?

  groeten,
  Sjoerd Spiekker

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Akkerbouwer zuiden, dan rijdt je toch geen mest uit. Kijken wat er dan met het o.s-gehalte gebeurt.

 • no-profile-image

  Han

  De mineralen geloof ik graag. Naar mijn informatie (enkel jaren oud) is de afname aan OS gelijk of groter dan de aanvoer van OS met de toegestane hoeveelheid drijfmest. Dus op lange termijn zien we wel wat het OS gehalte doet is en leuke verkoop truk. Om het OS te verhogen zijn zwaardere maartegelen nodig, goede wisselbouw, stro en stoppel resten in de grond brengen oppervlakkige grondbewerking. Stoppel resten dus niet afvoeren als grondstof voor biomassa. De biomassa geleerden denken dat je alles van en uit bodem kunt afvoeren zonder >gestraft< te worden.

 • no-profile-image

  koetje

  Vaste strostalmest is de beste mest om het os-gehalte omhoog te krikken.

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Stromest is inderdaad een goede oplossing. Het enige probleem is dat stro op grasland gigantisch langzaam verrot. (In simpele bewoordingen--> Je draagt t voer weer net zo hard naar buiten, als dat je t binnen zet) Wat overigens nog beter werkt dan stro is hout...

 • no-profile-image

  koetje

  Wanneer je begin februari stromest over de vorst mag uitrijden ligt het veel langer op het land om te verteren.Wij boeren mogen dit niet doen op ons gangbaar land maar op natuurland mag je zelfs over de sneeuw uitrijden,dat is hier in de buurt veel gedaan afgelopen winter,navraag wees uit dat dit was toegestaan,hoe scheef kan je een mestwet invullen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.