Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs stijgt sneller

De vooruitzichten voor de tarweprijs verbeteren bijna met de week. Het effect van de prijsstijgingen is wel dat partijen graan worden vastgehouden in de hoop op nog betere opbrengst. De verlaagde eurokoers bevordert EU-export en daarmee de Europese vraag. De prognoses voor aanwezige voorraden spelen ook een rol, zeker nu de invloed van de strenge winter op de opbrengst in belangrijke prroductiegebieden duidelijker wordt. Zo heeft Oekraïne te kampen heeft gehad met uitwintering. India verwacht een grotere oogst 2009/2010, van 82 miljoen ton. Daarmee wordt voor het vierde achtereenvolgende jaar de vraag overtroffen. De lage tarweprijzen in 2009 hebben in Canada als effect dat er dit voorjaar 5 % minder areaal wordt gezaaid. Binnen het areaal tarwe is er een sterke trend naar minder harde tarwe.

Prognose: Prijs stijgt, voor de korte termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.