Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Schonen is ook niet makkelijk (3)

De logistiek bij het schonen komt eindelijk op orde. Personeel blijft echter een crime in Kazachstan.

De eerste dag dat ik het schonen regelde, ging alles dus echt op zijn Kazaks. De tweede dag was het al wat beter. De chefjes waren er al om kwart over acht, hoera! En er kwam een werknemer minder. Geen enkel probleem. Adil had de chefjes duidelijk verteld waar de pijn zat en waar zij fout zaten.
Het schonen ging die tweede dag redelijk. De tractorchauffeur was toch evengoed weer de man die de voortgang belemmerde door laksheid en gebrek aan werklust. Hij denkt niet vooruit. Als ik als nieuwkomer al zie dat de saffloer op is voor hij met een nieuwe partij komt, is het goed fout. En toen hij het ook nog presteerde om bij de kachel te gaan zitten terwijl hij opdracht had direct te gaan laden, ontplofte ik. Daarna ging het wel wat beter met de aanvoer.

Meer doen met minder menen

De derde dag waren er nog eens twee werknemers minder. Even goed het liep al wat beter, maar nog steeds lang niet zoals ik zag dat het zou moeten kunnen: met minder mensen en minder handenarbeid. Natuurlijk kun je niet alles in één dag op de rit zetten.

De vierde dag was er weer een man minder en ben ik zelf af en toe maar gaan bijspringen. Dat geeft niks, daar blijf je warm van als het buiten ruim twintig graden vriest.

‘s Avonds belde Adil op en vroeg me hoe het ging. “Prima man, je zult deze maand weinig salaris hoeven te betalen, omdat ik al drie werknemers minder zie. En van je drie chefjes is er nog maar een over.’
Ik heb die chefjes een schep in handen gegeven en gezegd ermee te werken. Want als zijn personeel niet komt, moeten ze als baasje toch invallen, want dat is taak van baas zijn in deze loods.

Snoeien in personeel lonend

Zodoende komen we toch tot een goed salaris voor Bert. Want ik bespaar Adil drie gewone werknemers en minimaal twee managers. Bij elkaar opgeteld is dat toch een mooi bedrag.
Adil sputterde wel even dat het wegjagen van die chefjes lastig is, omdat dat zijn familie is. Maar dat is dan zijn probleem, niet het mijne. Hij vroeg me de zaak beter te organiseren en de kwaliteit van het zaad te borgen. En dat is wat ik gedaan heb.
(wordt vervolgd)

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert als je zo lees (altijd met veel interesse) met al die chefjes ,dan lijkt het erg op overheidsbedrijven meer opperhoofden dan indianen. Tussen haakjes Bert m'n @mail doet het al een week niet de provider, 'n klein coopje ,
  heeft technische problemen Heb intussen het boek End of peasantry gekregen
  groeten Ed

 • no-profile-image

  Jeroen  Prachtig jou verhalen. Hoop binnenkort het zelf ook weer mee te maken, hou je wel op de hoogte via de mail.
  Ed waarom neem je geen gmail? Is erg betrouwbaar

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het orde en dicipline, meemarcheren of verdwijnen, zo gaat dat als je leiding geeft. Sommige passen zich aan, andere verdwijnen. Het is ook noodzakelijk de vinger aan de pols te houden en het goede voorbeeld te geven. Dat heb je gedaan Bert!!!... Zonodig zelf meewerken, dan maak je de chefje's onzeker,heb je goed gedaan!!!... 'k Ben wel benieuwd hoe de vriendje's en familiepolitek opgelost wordt (?) Misschien lezen wij daarover in het vervolg (?).

Of registreer je om te kunnen reageren.