Akkerbouw

Achtergrond 4 reacties

Schonen is ook niet makkelijk (2)

Zelfwerkzaamheid is onbekend bij de werknemers bij de schoningsinstallatie. En iedereen schuift alles op elkaar af.

De Kazakken startten de dag al te laat. Eindelijk was ik dan in de fabriek. Niet om acht uur, maar pas na negenen zette ik de schoningsmachine aan. Ik vertrouwde erop dat het wel zou lopen. Helaas werkt dat niet zo in Kazachstan. Na een paar minuten stokte de aanvoer van het saffloerzaad. Ik keek even om de hoek en inderdaad: de aanvoer was leeg. De werknemers waren ondertussen binnengedruppeld dus dat had niet mogen gebeuren.

Lekker warm achter de kachel

Waar zijn die mannen dan en waar zijn ze mee bezig? Ik trof ze bij de oliepers. Daar staat een kacheltje en daar zaten ze te gniffelen en zich te warmen. ‘He mannen, het is negen uur geweest, jullie horen om acht uur te starten, kom op!’ Ze kwamen in beweging en begonnen met het voorschonen aan de triltafel. Daarna komt het via een vijzel naar de schoningsmachine, die werkt op basis van luchtsnelheid en soortelijk gewicht.
Op zich is het een prima proces. Met de sterk wisselende kwaliteiten gemengde saffloer moet je alleen vaak even de hand onder de vallende saffloer steken en beoordelen wat de kwaliteit nu is. Op basis daarvan regel je de verschillende handels en de luchtsnelheid. Makkelijk en relaxed werk. De kwaliteit is goed als je maar monsters blijft beoordelen.

Lastig draaien zonder diesel

Ik ging er vanuit dat, nu ik de mannen aan het werk had, het schonen continu door zou kunnen gaan. Ook dat was een verkeerde inschatting, want even later was er weer geen aanvoer van saffloer. Grrr, wat nu weer? De mannen stonden weer werkeloos om het hoekje want de trekkerchauffeur kreeg de trekker niet aan de gang! Ik stapte op die kerel af met de vraag wat er moest gebeuren om dat kreng aan de gang te krijgen? Niks, hij moest alleen diesel hebben. Diesel? En heb je dat tegen de verantwoordelijke gezegd gisteren? Het antwoord was ‘ja’, maar die man had de dag ervoor geeneens gewerkt, hoorde ik later. ‘Hij zal het wel tegen Adil gezegd hebben’. Nou ken ik Adil, die zou wel geregeld hebben dat er diesel zou zijn.

Geen diesel, geen loon

“Nou ja, bekijk het”, zei ik tegen de man die de diesel normaal regelt. “Jij gaat nu diesel kopen en maak dat je hier komt. Daar staat een 15 kW-machine te draaien, dat kost geld. Als het hier niet draait, komt de container niet vol met exportwaardige saffloer. Dan komt er bij Adil geen geld binnen en dus kan die beste kerel jou geen salaris betalen.”

Dat sneed hout. De man karde eindelijk weg om diesel te halen. En zo werden we weer een uur ouder zonder iets anders te doen dan kou leiden. Dat is ook zonde van de tijd. Dus heb ik de werknemers bij het kacheltje weggehaald en ze gezegd met de schep saffloer naar de schoner te schuiven, want die machine moet hoe dan ook blijven draaien. “Als die machine stopt, stopt je salaris ook, daar zorg ik wel voor.”
(wordt vervolgd)

Foto: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Bert, loon naar werken!!!... Anders leren zij het nooit!!!... Een nederlands spreekwoord zegt ''Als de kat van huis is dansen de muizen''. Het vereist veel doorzettingsvermogen als ge wat bereiken wilt in de landen achter het voormalige ijzeren gordijn. Nog een vraag Bert; wordt er bij jullie in Kazachstan ook wel eens met premie's gewerkt? groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet.Zo gauw je het woord premie gebruikt menen ze al dat ze het verdient hebben.maar vaak meer of beter werk er niet van gekomen.Er worden wel eens premie`s gegeven ja maar vaak komt baas zijn woord ook niet na dat klopt ook.en is natuurlijk fout.Op sommige bedrijven werkt het wel goed. bij de safflower mensen heeft het totaal geen effect.die groep heeft een instelling die niet beredeneerd baar is.
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piet.Zo gauw je het woord premie gebruikt menen ze al dat ze het verdient hebben.maar vaak meer of beter werk er niet van gekomen.Er worden wel eens premie`s gegeven ja maar vaak komt baas zijn woord ook niet na dat klopt ook.en is natuurlijk fout.Op sommige bedrijven werkt het wel goed. bij de safflower mensen heeft het totaal geen effect.die groep heeft een instelling die niet beredeneerd baar is.
  Groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Bert, het is waar voor de premie zijn veel mensen gevoelig, de verantwoordelijkheid die erbij hoort wordt vaak vergeten, jammer is dat. Het grootste probleem is; kortzichtigheid, ik bedoel de meesten denken niet langer dan van 12 uur tot de middag.

Of registreer je om te kunnen reageren.