Akkerbouw

Achtergrond

Paniekerige prijsdaling ui, markt kan stabiliseren

De uienprijzen zijn in het eerste kwartaal naar een in jaren niet vertoond niveau gestegen, maar april was nog niet aangebroken of de machine stokte. Na een inleidende lichte prijsdaling zijn deze week de noteringen van alle telersbeurzen flink bijgesteld, met € 3,00 tot € 4,00 per 100 kg 60% grof. De reden is voor een groot deel speculeren door marktpartijen. De prijzen waren opgedreven met onrealistische aankopen, tot een peil boven de realiteit van de markt. Dat heeft geleid tot instabiliteit.

Na de eerste correctie met één tot anderhalve euro werden zowel telers als handelaren bang de boot te missen en gingen hun product voor nog minder aanbieden, om er maar vanaf te zijn. Afnemers in het buitenland (met name Rusland) die bij het hoge prijsniveau mondjesmaat wilden afnemen hielden de boot vervolgens af, in afwachting van verdere prijsdaling.
Dit mechanisme werkt uiteraard niet onbeperkt, de beschikbare uien bij de buitenlandse afnemers raken immers op.

De prijsdaling had niet zo fors hoeven zijn, gezien de omstandigheden. De export is tot dusver vlot verlopen. Medio maart waren al 90.000 ton uien méér de grens over gegaan dan in het vorige seizoen. Met de toch al niet ruime voorraad die nog beschikbaar is, naar schatting 280.000 ton, moet de handel het doen tot zeker de tweede week van juni. Eerder zijn gezien het koude voorjaar de eerste plantuien niet te verwachten voor export. De import van uien komt nu geleidelijk wel op gang, eveneens iets goedkoper dan enkele weken geleden.

Prognose; prijs gelijk tot iets stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.