De afvoer van zaad naar de opslag is een knelpunt bij de oogst in Kazachstan.
Ik heb bewondering voor hoe het bij Gerrit in Australië gaat. Elke 10 minuten een hectare gecombined en de organisatie zo strak dat er geen enkele combine met een volle bunker ergens op het veld staat te wachten. Ik kon me bij eerste lezing niet voorstellen hoe Gerrit dat klaar kreeg met zoveel machines, werknemers en afstanden. Petje af!
Vrachtwagenchauffeurs werken vaker niet dan wel
Ik heb die blog twee keer moeten lezen, omdat ik onder het lezen voor me zag hoe het er hier aan toegaat.
De verschillen zijn namelijk groot. Hier varieert de saffloeropbrengst tussen de 100 en krap 1.000 kilo per hectare. In de bunkers van de combines gaat 3 tot 4 ton saffloer. Dus kunnen ze maar twee bunkers per dag doen. Maar evengoed spelen ze het klaar om een halve dag op het veld stil te staan met een volle bunker. De vrachtwagenchauffeurs zitten ergens te kletsen of te zuipen. Of de vrachtwagens hebben brokken. Of bij de opslag zijn de werknemers vertrokken om te eten en te rusten. Of de chauffeurs zijn gewoon op de loop, omdat ze niet willen werken als de vrachtwagen niet kan kiepen omdat de oliepomp weer kapot is. Dus ja, dan krijg je kippenvel als je leest hoe georganiseerd de oogst elders verloopt.
Zaad schonen taai karwei
Ook bij de opslagloods gaat het niet vlekkeloos. Op mijn aandringen staat daar een man die in de wagen kijkt. Hij neemt een monster en telt hoe veel gerst- of andere moeilijke uitsorteerbare zaden er door de saffloer zitten. Is die sterk verontreinigd, dan moet die vracht op een aparte hoop aan de andere kant van de loods. Die hoop krijgt als bestemming de oliepers. Is het zaad mooi schoon, dan kan het op een andere hoop. Die kan geschoond worden voor export.
Tsja, een best plan van mij, al zeg ik het zelf. Totdat achteraf bleek dat de man niet kon tellen of niet het verschil kende tussen gerst- en saffloerzaad. Nou ja, dat kan gebeuren hier aan de Chinese grens. Het gevolg zal duidelijk zijn: het wordt een moeizaam schoningsseizoen: veel uren schonen per container en weinig kilo’s per uur.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.