Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Hennep als nieuw gewas

De mais gaat er deze week in, daarna gaan we aan de slag met een nieuw gewas: hennep. In deze regio zijn we de eerste telers.

Het is hier in Zuid-Frankrijk eindelijk voorjaar en we kunnen weer eens wat doen op het land. Na een lange, koude winter komt de natuur hier nu in een groeispurt, alles schiet de grond uit!
Het was hoog tijd om op het land aan de slag te gaan. Alles wat voor de winter klaar lag, werd al mooi groen van het onkruid. En we moesten ook nog wel wat doen aan het andere land. Van onze 200 hectare ploegen we gemiddeld nog zo'n 40 hectare, de rest proberen we zonder ploegen te bewerken. Dit lukt ons aardig en het scheelt dus tijd en geld.

Percelen waar vorig jaar tarwe op stond, hebben we in oktober goed kunnen schijveneggen. Nu de winter voorbij is, leggen we dit land met een cultivator (Kongskilde fibroflex) voorop in de fronthef en een roterkopeg achterop in één keer zo goed als zaaiklaar. De meeste buren vonden het prachtig, wat een idee! Hier wordt de fronthef namelijk vooral gebruikt voor het makkelijk op- en afbouwen van de frontgewichten. De overbuurman vroeg zich altijd al af waarom er in de folders er ook een aftakas leverbaar was op een fronthef. Dat heeft toch geen zin? Die heb je voor frontgewichten toch niet nodig?

Mais als eerste erin

Alles ligt dus zo goed als zaaiklaar en nu maar wachten dat de grond nog wat opwarmt. De eerste korrelmaïs en zonnebloemen zijn in deze regio al gezaaid, het is toch altijd een beetje een competitie wie het eerste zaait. Wij wachten nog even tot volgende week. Als het weer goed is na Pasen, rukt onze zaaimachine uit.
We zaaien als allereerste de maïs. Omdat we met late rassen werken, is het van belang om vroeg te zaaien. Dit jaar zaaien we de PR33Y74 van Pioneer en MITIC van Syngenta. Ook hebben we dit jaar weer een productiecontract voor 16 ha popcorn.

Nieuw in ons bouwplan: hennep

Na de maïs zaaien we voor dit jaar voor de eerste keer hennep. Het is in deze regio een heel nieuw gewas. Er lijkt me geen enkele reden dat het niet zou willen groeien hier, maar niemand heeft het ooit geprobeerd. De vraag naar natuurlijke producten neemt enorm toe, waardoor hennep een aantrekkelijk gewas is. Wij zaaien het voor de productie van isolatiepanelen. Het gewas belooft 4 meter hoog te worden. Een speciale, aangepaste hakselaar komt het maaien en snijdt het dan in stukken van 30 centimeter. Vervolgens blijft het tien dagen op het land liggen (als het tenminste niet regent) en wordt het in pakken geperst die gelijk naar de fabriek gaan. Wij worden betaald naar het aantal kilo's van de pakken, met een premie voor goede kwaliteit.

Foto's: Jan Job de Boer

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan wij hebben hier een uitzonderlijk warm en vroeg voorjaar ik heb er al 60ha granen in zitten de eerste op 28 maart ,in 1980 heb ik ook een keer 7 of 8 april kunnen zaaien maar meestal is het zo rond de 20e april dat het begint,
  Jan als ik veel mais zaai begin ik meestal met de vroegste soorten dan kun je meestal wat eerder beginnen met oogsten en in opbrengst zeker in geld maakt het niet zo veel uit het is vaak behoorlijk droog en goed weer waardoor het vlug en niet te duur door de droger gaat en soms is er dan nog een hele goede prijs voor direct leveren
  Maarja dat is hier en bij jullie waarschijnlijk toch weer heel anders
  Leuk te lezen dat je zo goed gebruik kunt maken van de front hef Hier eigenlijk maar sinds enkele jaren leverbaar en de kopeggen zie je nog in de vollevelds tuinbouw verder zijn ze zo goed als verdwenen iedereen WAS vol van no till maar dat is nu meer minimum till
  Groeten Ed en een goed seizoen gewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.