Akkerbouw

Achtergrond

Grote export stimuleert prijsniveau

De uienprijzen blijven momenteel hangen op een ten opzichte van 2008 en 2009 hoog niveau. De grote stimulans was in de afgelopen anderhalve maand de vraag vanuit Rusland. Deze is wat verflauwd doordat er grote hoeveelheden heen zijn gegaan. Er wordt even pas op de plaats gemaakt.
Uitgaande van de voorraadpeilingen eind februari en een wekelijkse export van ongeveer 20.000 ton export is er nog een voorraad van 340.000 tot 350.000 beschikbaar. Deze slinkt echter snel.
Wereldwijd houdt het aanbod ook niet over. Verse aanvoer door Nieuw-Zeeland en Chili baart nog geen zorgen.
De ontwikkeling van de vraag uit Rusland wordt cruciaal. Op grond van exportcijfers van vorig jaar zou deze moeten toenemen, maar de Russische markt is wispelturig en het hoge huidige prijsniveau kan een rol spelen.

Prognose Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.