Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Gelijk salaris, hoger loon

Onze stagiaires uit Nederland nemen iedere keer een extra biertje als ze de nieuwe koers van de euro horen.

Begin vorig jaar konden onze Nederlandse stagiairs van iedere AU$ 100 die ze overhielden, €50 mee naar huis nemen. Nu, ruim een jaar later is dat €68. Dat is een meevaller van 36 procent. Ik stelde ze schertsend voor om het loon met 30 procent te verlagen, maar van loonsverlaging wilden ze niets weten. Daarom laten we het loon maar zoals het is.
Toch is dit financieel een flinke tegenvaller. Iedere keer als de waarde van de Australische dollar (AU$) weer stijgt ten opzichte van de euro en de US-dollar, wordt het graan dat in mijn silo’s zit goedkoper. De prijs van het graan is gebaseerd op de exporten. Mijn lening bij de bank stijgt echter wel ten opzichte van de andere muntsoorten. Dus ik heb flink misgegokt door het graan niet eerder te verkopen.

Theoretisch moet alles goedkoper worden

In theorie zouden alle producten en diensten die ik koop, goedkoper moeten worden als de waarde van de Australische dollar stijgt. Helaas, de praktijk is anders. Zodra de Australische munt weer in waarde is gestegen, gaat de prijs van granen en vlees de volgende dag naar beneden. Alle importen zouden in verhouding ook goedkoper moeten zijn. U raadt het al, in de praktijk werk dit niet zo. De machines die de handelaren in voorraad hebben staan of die lokaal gemaakt worden, zakken niet in prijs. Lonen zakken natuurlijk ook niet, vooral tegenwoordig niet bij de grote vraag naar personeel. Wat ik vooral niet begrijp is dat woningen en gebouwen dit jaar nog 10 procent in prijs zijn gestegen. Ik had waarschijnlijk beter moeten opletten bij de economielessen op school.

Einde aan prijsstijging van boerderijen?

In een Australisch weekblad dat te vergelijken is met het Nederlandse vakblad Boerderij worden normaal enkele boerderijen te koop aangeboden. De laatste maanden is het aanbod van boerderijen minstens verviervoudigd. Deze week waren 24 pagina’s geheel gevuld met advertenties. De grote buitenlandse investeerders willen nu niet kopen, maar juist verkopen. Geen wonder, want dan pikken ze zowel de grote waardestijging van de grond van de afgelopen jaren mee als de flinke waardestijging van de AU$ van het laatste jaar.

Ook hier zijn Van Bakel -slachtoffers

Veel makelaars die in boerderijen handelen, zijn er alleen op uit om provisie op te strijken. De slachtoffers zijn de mensen die zich laten bepraten meer grond te kopen ten koste van een hogere lening. Dit ging de laatste tien jaar prima. Doordat de grondprijs ieder jaar fors steeg konden ze weer meer lenen, tot 80 procent van de waarde. De boeren die niet bijkochten, zagen hun collega’s die wel bijkochten winsten van 10 tot 20 procent per jaar maken.
Vooral degenen die eerst niet bijkochten en vorig jaar eindelijk besloten niet achter te blijven dus toch bijkochten, zitten nu in de problemen door de dalende grondprijzen en de gekelderde prijzen van graan en vlees. De banken willen dan een deel van het geleende geld terug hebben, terwijl er plotseling geen kopers van grond meer zijn. Het laat zich raden wat er de komende maanden gebeurt als de graanprijzen niet stijgen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ed bakker

    Gerrit ik dacht eigenlijk dat jullie graanmarkt meer op de orient georienteerd was maar wat bij jullie gebeurt is hier eigenlijk precies het zelfde soya gaat op dit moment op de chicago beurs langzaam omhoog maar door onze steigende dollar gaat de prijs voor de boer langzaam omlaag een van de weinige dingen die wel goedkoper worden zijn nieuwe auto's de rest blijft gewoon waar het was of steigt zelfs

Of registreer je om te kunnen reageren.