Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Fritesmarkt wordt vriendelijker

Tot 29 april kunnen de aprilcontracten op de termijnmarkt in Frankfurt nog worden afgewikkeld. Er is nu meer activiteit. Kopers en verkopers tellen af en kijken hoe de fysieke markt zich verder ontwikkelt, nu deze over een dip heen is. De hamvraag is hoeveel premie er gecreëerd kan worden in de komende weken. In deze periode rond Pasen is de markt rustiger, vanwege feitelijk twee kortere weken. Na volgende week zal er meer beweging kunnen komen. De wekelijkse cash settlementprijs, vanmiddag om 16.00 uur weer vastgesteld voor deze week, geeft ongetwijfeld ook aan dat de vraag naar fritesgeschikt aantrekt.

De Zuideuropese, lees Spaanse, vraag naar aardappelen is gegroeid. Er speelt een combinatie van factoren. In het voorjaar is in het zuiden de ten opzichte van vorig jaar toch al kleinere aanplant voor een groot deel verloren gegaan vanwege slechte weersomstandigheden. Hoe dan ook sluiten de oude oogst en de aanvoer van vroege aardappelen hierdoor niet op elkaar aan en is er noodzaak om meer te importeren. Seizoensmatig (toerisme) groeit de Spaanse vraag in deze periode toch al.

Dit alles is gunstig voor de Franse aanbieders, die lange tijd hun producten lastiger kwijt konden in Spanje en Portugal en overige markten agressiever moesten bewerken, waardoor er prijsdruk ontstond. Dit is momenteel veel minder aan de orde, waardoor een domino-effect optreedt in noordelijke richting. Telers met vrije aardappelen merken dat de industrie meer interesse aan de dag legt.

Prognose: prijsstijging

Eén reactie

  • no-profile-image

    vandam

    de ECHTE aardappelbewaarders zien een héél laat voorjaar, europees gezien WEL zitten. Om te dromen van flinke prijzen is het nog wat vroeg. Herinner je voorjaar 1982,1990,2006.
    Knallen tot dubbele prijzen, met nog 6 weken slecht weer, MOET kunnen...Dan pas leren we het ECHTE gelaat van de industrie kennen. Wat maakt het voor hen uit als de laatste maand "iets" ( 7-8 euro ) méér MOETEN neertellen. Die hogere prijs leggen ze voor aan hun inkopers, gegarandeerd!

Of registreer je om te kunnen reageren.